Prenumerera

Logga in

#euval: Stort nederlag för Frankrikes regering

Det preliminära resultatet från EU-valet i Frankrike visar att 25 procent av de som röstade lade rösten på högerextrema och homofoba Front National, medan regerande socialistpartiet endast fick 14 procent av de röstandes förtroende.

Även mitten-höger-alliansen UMP blev större än socialistpartiet med 20 procent av rösterna. Största partiet Front National uppskattas få mellan 22 och 25 av de franska platserna i EU-parlamentet, mot förra mandatperiodens tre platser. Partiledaren Marine Le Pen krävde nyval på hemmaplan efter att siffrorna tillkännagivits:

– Vad annat kan presidenten göra? Det är oacceptabelt att parlamentet ska vara så icke-representativt för det franska folket.

Den franska premiärministern Manuel Valls har kallat resultatet en jordbävning för både Frankrike och Europa.

Knappt två månader innan valet lanserades feministpartiet FPES (feminister för ett solidariskt europa) och trots den korta kampanjtiden och mycket begränsade resurer röstade nära 30 000 på feministlistan.

Initiativtagaren till feministlistan, Caroline de Haas, lämnade socialistpartiet i protest mot att samma åtstramningspolitik som kritiserats på EU-nivå, ändå genomförts i Frankrike.

Valdeltagandet i Frankrike var som väntat lågt och i en kommentar på FPES hemsida utlovas fortsatt arbete för att öka det politiska engagemang som synliggjorts av feministiska krafter runt om i Europa. Bland annat framhåller feministpartiet att:

”Ansvaret för det här resultatet vilar på de män och kvinnor som utövar makt och inte kunnat visa att en annan politik var möjlig”.

Arnaud Bihel, redaktör på feministiska nättidningen Les Nouvelles News, anser att det franska EU-valresultatet är en stor skam och ett hot mot mänskliga rättigheter och kvinnors rättigheter.

– Mer än en seger för extremhögern är det ett tecken på nederlag för retoriken i politikens mittfåra. Traditionella partier är svagare än någonsin, och det gäller generellt i EU-parlamentet. Det visar att för väljarna (och ännu mer för de som inte röstar) är Europa inte ett traditionellt politiskt fält.

Att den tendensen banat väg för de högerextrema är en dålig nyhet. Samtidigt ges nya politiska röster plats, som spanska proteströrelsens nybildade parti Podemos, konstaterar Bihel.

– Att svenska feminister får en plats är det här valets bästa nyhet. Det feministiska budskapet behövs i ett parlament där misogyna högerextremister kommer att vara fler än någonsin.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV