Startsida - Nyheter

Jämställdhet en nyckel till OS-framgångar

Ju mer jämställt ett land är desto bättre går det för dess atleter. En ny studie från Grand Valley State University i USA visar att både män och kvinnor tar fler medaljer i OS ju mer jämställt landet är.

Studien som har letts av Aaron Lowen har visat att en stärkt position för kvinnor också leder till större internationella framgångar i idrottssammanhang, en hypotes som länge funnits men som fram tills nu inte har prövats. I studien har man granskat hur 130 länder som deltagit i sommar-OS mellan 1996 till 2012 har presterat. Dels visade resultaten att rikare länder med större befolkningar ledde till bättre prestationer, något som redan har visats i tidigare studier. Men dessutom kunde man visa att en annan faktor var jämställdhet. Genom att använda sig av Gender Inequality Index som mäter kvinnors reproduktiva hälsa, politisk jämställdhet och i hur stor utsträckning kvinnor förvärvsarbetar kunde man visa att en förändring med tio poäng på skalan kunde ge utdelning på en extra medalj för män och en och en halv extra medalj för kvinnor.

”Många studier har visat att en stärkt ställning för kvinnor är kopplat till ekonomisk utveckling och bättre resultat för barnen, men det har inte gjorts mycket forskning på huruvida det också leder till kvinnors sportsliga framgångar. Vi har läst många påståenden oom att det gör det så vi tyckte att det var värt att ta reda på om det stämmer. Lyckligtvis var resultaten tydliga. Oavsett hur vi genomförde analyserna eller vilka mått på framgång vi använde så kunde jämställdhet förespå framgång i OS”, skriver Aaron Lowen i en kommentar till studien.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV