Startsida - Nyheter

Ökat stöd till kvinnor inom musiken

Kulturrådet fördelar årligen 7,5 miljoner kronor i så kallat fonogramstöd, det vill säga stöd för inspelning och utgivning av musik. I den första ansökningsomgången har nu 4,2 miljoner kronor delats ut, produktionsstöd och internationellt marknadsstöd, till 75 produktioner på 60 skivbolag.

Andelen kvinnor som medverkar i dessa produktioner ligger på 41 procent, jämfört med förra årets 32 procent. Det är den högsta andelen sedan frågan om medverkande kvinnor respektive män infördes i ansökningsblanketten år 2011. I år har också kategorin ”ej definierade” införts som ett alternativ. Andelen kvinnor i den totala mängden ansökningar uppgick till 32 procent, i fjol till 30 procent.

– Behov och konstnärlig kvalitet ligger till grund för bedömningarna som görs av en arbetsgrupp bestående av tio personer. Arbetsgruppen består i det aktuella fallet av sex kvinnor och fyra män, med Elle-Kari Höjeberg som ordförande.

Stödet syftar till att främja ”ett allsidigt utbud av konstnärligt och kulturpolitiskt värdefulla fonogram”. Muhr, Cleo & Kristin Amparo, Munnen, Jennie Abrahamsson, Martin Fröst och Dan Bornemark är några av dem som tilldelats mellan 9000 och 100 000 kronor vardera.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV