Startsida - Nyheter

MP: ”Våld i nära relationer ett folkhälsoproblem”

I Riksdagens interpellationsdebatt fick Miljöpartiets Per Bolund svar på en fråga han ställt till Fredrik Reinfeldt om hur han vill lösa problemet med att allt fler kvinnor nekas plats på skyddade boenden.

Barn- och äldreminister Maria Larsson svarade att regeringen har ökat stödet till ideella organisationer inom det sociala området i allmänhet, samt att Socialstyrelsen utöver detta fördelar ”109 miljoner kronor i årliga utvecklingsmedel till kommuner och ideella organisationer för att kvalitetsutveckla socialtjänstens arbete med stöd och hjälp till våldsutsatta kvinnor och till barn som bevittnar våld samt till våldsutövare. En del av medlen används också till att skapa en nationell och regional stödstruktur i syfte att bidra till ett mer långsiktigt metodutvecklingsarbete. Satsningen kommer att utvärderas i sin helhet under 2014.”

Per Bolund beklagade i sitt svar att den fråga han skickat till statsministern inte hade svarats av Fredrik Reinfeldt själv och betonade att våld mot kvinnor är ett stort samhällsproblem och förklarade att Miljöpartiet vill att det ska ses som ett folkhälsoproblem då så många människor omfattas av våld i nära relationer.

Per Bolund argumenterade vidare att det i dag inte råder gynnsamma villkor för de kvinnojourer som tar hand om kvinnor och barn i behov av skydd, då kvinnojourernas verksamhet präglas av osäkerhet kring hur de ska få resurser att fortsätta hjälpa våldsutsatta kvinnor. Han sade i interpellationsdebatten att: ”Då måste vi också se till att den här verksamheten har en stabilitet över tid och att det inte hela tiden handlar om huruvida man kommer att klara sig över nästa årsskifte och finnas kvar nästa år. Det behövs helt enkelt en trygghet i kvinnojourernas verksamhet, inte minst för att de ska kunna planera verksamheten och kontinuerligt förbättra den.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV