Startsida - Nyheter

796 barnlik hittades i en septiktank på Irland

I staden Tuam på Irland har liken efter minst 796 små barn hittats i en septiktank. Toalettmassgraven finns bakom en byggnad som 1925-1961 fungerade som hem för ogifta mödrar. Hemmet inhyste tusentals kvinnor som blivit gravida utom äktenskapet, i många fall genom våldtäkt.

Kvinnorna lämnade St. Mary's Mother and Baby Home efter att ha botgjort för sina graviditeter genom oavlönat arbete under koncentrationslägerliknande förhållanden. Deras barn kom inte alltid så långt. Lokalhistorikern Catherine Corless har gått igenom register, som aldrig tidigare offentliggjorts, från institutionen och säger till Washington Post att kvarlevorna i septiktanken måste vara från ”the Home”-barnen.

– Barnen som dog på hemmet, detta är de, säger Corless till Washington Post. När döttrar blev gravida frystes de ut fullkomligt. Enligt förteckningarna dog två bebisar per vecka, men jag försöker fortfarande ta reda på hur de kunde (lägga kropparna i en septiktank). Hade de inte råd med barnkistor?

Barnen dog av bland annat undernäring, försummelse, mässling och lunginflammation. Det äldsta barnet som begrovs i septiktanken var nio år gammalt. Det yngsta var två dagar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV