Startsida - Nyheter

Sommarsex med klitoris i centrum

Sommaren står för dörren och som brev på posten får jag ”sommarsex-förfrågningar”. En tidning vill att jag ger sextips inför sommaren, och en myndighet ber om en krönika om smittskydd inför Almedalen. Årets nationella sommarkampanj för att få unga att använda kondom har lanseras (i år Knull De Luxe), och det kommer som vanligt bli mera på det temat. Och jag drogs nästan med i det här populära sommarsex-tänket.

För en kort stund kände jag mig sugen på att göra något crazy här i Feministiskt Perspektiv - som att skriva om ”Heta sextips inför semestern”, eller något annat kvällstidningsaktigt som alla klagar på men ändå läser. Men så gillar jag ju inte det där angreppssättet. Men det vore ändå kul. Och så väcks en annan galen tanke – tänk om klitoris välmående skulle få ligga som grund för sommarsemestern?


Seriöst förslag

Jag menar så här: När vi planerar ledigheten så skulle följande grundfråga kunna guida oss: Hur ska sommaren se ut för att jag ska ha det bra sexuellt? Sedan skulle olika följdfrågor behöva ställas, beroende på hur våra liv ser ut:

Behöver jag vara ensam i en stuga för att kunna onanera loss ordentligt? Behöver vi lämna bort barnen? Behöver vi ha så lite inplanerad tid som möjligt så att det inte bara blir stress mellan olika resmål? Behöver jag ha tid bort från sambo så jag slipper hamna i ställa-upp-sex-situationer för ”vi har ju ändå semester älskling”? Borde jag hinna separera innan semestern? Borde jag hänga mer på dansbanor för att få till det, eller ta steget att åka till Pride-festival? Tänder jag på salta klippbad? Litteratur? Träning? Äventyr eller lugn och ro? Och beroende av svaren så utformas semestern utifrån det som ens egen klitoris gillar.

Egoistiskt säger en del. Sexfixerat säger andra. Jag säger: Ett seriöst förslag som del i kampen mot ohälsa, destruktiva relationer, bitterhet och dåligt humör. Ju mer jag tänker på det desto viktigare känns det nu. Vi har alla fått lära oss disciplin och att göra nytta. Till och med kvinnors onani ska vara nyttig.


Fatta rätt beslut

Hur många tjejer har inte fått höra att det är bra att onanera för då lär vi känna vår egen kropp och vet sen hur vi vill ha det? Inte ens onanin får alltså bara ske för att man har lust till det, och för att det är bra nog. Det finns ett högre syfte som vi ska tänka på. Kvinnor har dessutom tidigt fått lära sig omsorg av andra. Vilket såklart är bra – var skulle vi alla annars vara? Men vi vet också att snedfördelad omsorg är ett stort samhällsproblem.

Om många av oss tar klitoris välmående på allvar skulle vi kunna hjälpas åt att fatta rätt beslut – för oss själva, för våra barn och planeten jorden. Då skulle inte ”vi måste hålla ihop för huset och barnens skull” längre vara ett giltigt argument. För då skulle alla vi andra direkt ställa frågan: Men är din klitoris nöjd med det? Och när du säger att ”Vi måste hinna beta av båda familjesidorna över julen” skulle din partner kunna säga: Men vad säger våra klitorisar om det? Och när chefen tycker att du borde klara av den orimliga arbetsbelastningen kanske du måste meddela att ”Nu har klitoris fått nog”. Och när du går runt i ännu ett shoppingcentrum skulle klitoris kunna göra sig påmind och fråga om det inte finns bättre saker att ägna sig åt en lördagseftermiddag.


Andra värden i livet

Med klitoris i fokus kommer de viktiga frågorna – som om man lever med rätt person, om man ska föreslå ett öppet förhållande, om man kanske har en annan sexuell läggning. Om heltidsarbete är det rätta för mig eller om jag ska börja studera för att kunna få arbete. Ska jag verkligen skaffa barn och varför har jag inte haft sex med någon på tio år? Borde jag åka iväg själv på en resa till hösten?

Jag förstår så klart att det finns andra värden i livet. Att exempelvis få leva i en kärlekskull relation, trots att klitoris är missnöjd, kan vara värt det. Jag vet också att en del sviker både sig själva och andra när de går dit klitoris pekar. Och en del kör över andra för sin egen klitoris skull. Det är inte dem jag riktar mig till nu. Utan till alla dem som kämpar med att inte bara köra på i ett ekorrhjul. För alla som känner sig fast i sina bekväma eller destruktiva relationer. Till dig som inte tar dig tid att leta partner på nätet för det finns så många i kris som behöver tas om hand. Och till alla er som skulle vilja ha en carpe diem-magnet på kylskåpet, men som inte har det på grund av klassångest. Till alla oss: Det bästa sommarsex-tipset är att ha klitoris i fokus. För dig som vill ha semester när du har semester.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV