Startsida - Nyheter

Den feministiska våren sätter prägel på Almedalen

Den genomsnittliga könsfördelningen i de politiska partiernas representation kommer enligt kansliets statistik att ligga på 55 procent män och 45 procent kvinnor. Centerpartiet och Sverigedemokraterna sticker ut med 72 respektive 79 procent män bland deltagarna och Feministiskt initiativ avvek åt andra hållet med 3 procent män bland sina medverkande politikerna.

Någon beräkning av representationen i andra avseenden än kön har inte gjorts. Och det återstår att se hur innehållet blir i alla de evenemang med tema jämställdhet, mänskliga rättigheter, mångkultur som står på programmet. Vilka grupper är det som kommer att representeras, vilka är det som kommer till tals och vilka kommer inte till tals i Almedalen? Och kommer Feministiskt initiativ lyckas med att kuppa in sig på Sverigedemokraternas dag? Özz Nüjen ger sin föreställning gratis på samma kväll och det ryktas om andra antirasistiska aktioner på tisdagen.

Feministiskt perspektiv finns på plats i Almedalen hela veckan och för att bevaka utspel, intressanta evenemang och ställa politikerna mot väggen om vallöftena som följt i den feministiska vårens spår. Vad menar Stefan Löfven egentligen med rätten till heltid? Vilken hållning har Miljöpartiet om föräldraförsäkringen? Kommer Folkpartiet debattera för en ytterligare pappamånad utan de övriga allianspartiernas stöd? Och vad menas egentligen med de flesta partiledarnas Ja till samtyckeslag?

Vi hoppas kunna rapportera om allt det och mycket mer, och kommer säkert också kunna förmedla en del feministiskt skvaller från ön. Nedan kan ni se ett axplock av vad vi hoppas hinna med under veckan, och har ni själva tips på intressanta feministiska och antirasistiska händelser från Almedalen som ni vill att vi bevakar så tipsa gärna oss gärna via Twitter @fempers eller Facebook. Glöm inte att också haschtaga #fempers när som ni skriver in under #almedalen!


Ökande nationalism – vad betyder det för kvinnors rättigheter?

Arrangör: Kvinna till Kvinna, ingår i Säkerhetspolitiskt sommartorg

Dag: 1/7 2014 15:30 - 16:30

Medverkande:

Lena Ag, generalsekreterare, Kvinna till Kvinna. Annika Hamrud, journalist knuten till Expo. Azra Causevic, kvinnorättsförsvarare från Bosnien-Herzegovina. Moderator: Sara Duarte, Expo.

Kvinna till Kvinna och Expo presenterar rapporten Folk, familj och fosterland – Nationalismens konsekvenser för jämställdhet. Vad betyder nationalismen på västra Balkan för kvinnors mänskliga rättigheter? Hur ser nationalistiska partier i Europa på kvinnans roll och jämställdhet?


Bortförda ungdomar – om samhällets svek och bristande ansvarstagande

Arrangör: Kvinnors Nätverk

Dag: 30/6 2014 16:00 - 18:00

Medverkande: Azam Qarai, Verksamhetschef Linnamottagningen, Kvinnors Nätverk.

Vem bär ansvar för unga utsatta för HRV som förts utomlands för att giftas bort? Myndigheter tar inte ansvar och ungdomen lämnas åt sitt öde. Idag tvingas ungdomar sätta sitt hopp till civila samhället, en lösning ovärdig en demokratisk stat. Panelsamtal med politiker och myndighetsrepresentanter.


Hur stoppar vi normaliseringen av rasismen?

Arrangör: Feministiskt initiativ

Dag: 30/6 2014 15:00 - 16:00

Medverkande: Sissela Nordling Blanco, talesperson, Feministiskt initiativ. Barakat Ghebrehawariat, Demokratiagent. Victoria Kawesa, riksdagskandidat, Feministiskt initiativ. Jorge Londoño, vice ordförande, Rädda Barnens ungdomsförbund. Emma Dominguez, aktivist initiativtagare till Alby är inte till salu. Parul Sharma moderator, Människorättsjurist, ordförande Fian Sverige.

Det är skarpt läge nu! SVT undrar hur mycket invandring Sverige tål och Sveriges Radio utövar opartiskhet genom nolltolerans mot en kritisk syn på rasister i riksdagen. Vi ser en förskjutning i debatten där mer rasism tillåts och tolereras. Vad kan vi göra för att stoppa denna utveckling? Panelsamtal om den ökade normaliseringen av rasismen.


Duktiga pojkar och unga, arga kvinnor

Arrangör: Grön ungdom, Miljöpartiet de gröna

Dag: 2/7 2014 14:00 - 15:00

Medverkande: Magda Rasmusson, Språkrör, Grön ungdom.

Grön ungdoms språkrör Magda Rasmusson modererar ett samtal med intressanta aktörer som diskuterar ojämlikheter i villkoren, kraven och bemötandet i arbetet mot unga tjejer och killars psykiska ohälsa. Vilka antaganden görs? Vilka lösningar dominerar? Och hur spelar klass och etnicitet in?


Muslim feminism and secular feminism – are they compatible?

Arrangör: Svenska institutet Alexandria

Dag: 30/6 2014 14:00 - 15:00

Medverkande: Birgitta Holst Alani, ambassadör, Svenska institutet Alexandria. Antje Jackelén, ärkebiskop, Svenska kyrkan. Gudrun Schyman, politiker, Feministiskt initiativ. Marwa Sharafeldin, PhD islamsk rätt, Musawah Movement. Hoda El Saadi, historieprofessor, Amerikanska universitetet i Kairo. Mohamed Abdelaal, sheikh, Det egyptiska religiösa etablissemanget.

Den muslimska feminismen, det vill säga den feminism som många muslimer runtom i världen förespråkar, använder sig av texter i Koranen vilka de anser ger dem betydligt större friheter och rättigheter än vad till exempel modern lagstiftning i många muslimska länder gör. Debatten kommer att handla om ifall och eventuellt hur sekulära feminister i till exempel Sverige kan samarbeta med muslimska feminister. Finns det något de sekulära feministerna har i sin verktygslåda som de muslimska feministerna kan använda sig av och vise versa?


En ekonomisk modell med genusglasögon på - så ser den ut!

Arrangör: Feministiskt initiativ

Dag: 2/7 2014 14:00 - 15:00

Medverkande: Gudrun Schyman, talesperson riksdagskandidat, Feministiskt initiativ. Kenneth Hermele, ekonom och riksdagskandidat, Feministiskt initiativ.

Sverige behöver en ny ekonomisk modell som sätter den mänskliga utvecklingen i högsätet. En feministisk ekonomi har minskade köns- och klassorättvisor och ersätter tillväxt med verklig utveckling.


Feministisk kväll med samtal om feministiska förväntningar på en ny regering

Arrangör: Vänsterpartiets kvinnonätverk

Dag: 3/7 2014 20:00 - 23:00

Medverkande: Seher Yilmaz, Rättviseförmedlingen. Gertrud Åström, Sveriges kvinnolobby. Annica Hedbrant, Handelsanställda. Åsa Mattsson, Mmoderator.

Vänsterpartiets kvinnonätverk anordnar en kväll i feminismens tecken. Kom och lyssna på ett rödgrönt politiskt samtal kring feministiska förväntningar på en eventuell ny regering, kommenterat av en feministisk ”expertpanel”. Stanna sedan kvar och samtala till takterna av bra musik.


Feminismen som fredsrörelse – en politik för mänsklig säkerhet

Arrangör: Feministiskt initiativ

Dag: 3/7 2014 11:00 - 12:00

Medverkande: Gudrun Schyman, talesperson riksdagskandidat, Feministiskt initiativ. Stina Svensson, talesperson, Feministiskt initiativ, Sissela Nordling Blanco, talesperson riksdagskandidat, Feministiskt initiativ, Josefine Karlsson, generalsekreterare, Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet (IKFF), KG Hammar, fd ärkebiskop. Karin Svensson, ordförande, Roks, Linnéa Bruno, riksdagskandidat, Feministiskt initiativ, Foujan Rouzbeh, riksdagskandidat, Feministiskt initiativ.

Människor på flykt dör och mäns våld mot kvinnor är en global pandemi. Vi behöver en syn på säkerhet, befriad från nationalism, som förutsätter mänsklig säkerhet. En feministisk talk show där föregående kvälls politiska tal i Almedalen diskuteras, genomgånget med genusglasögonen på näsan.


Att utrota vithetsnormen – med ord och handling

Arrangör: Rättviseförmedlingen

Dag: 1/7 2014 14:30 - 16:00

Medverkande: Seher Yilmaz, styrelseordförande, Rättviseförmedlingen, Amat Levin, chefredaktör, Nöjesguiden, Valerie Kyeyune Backström, medgrundare och skribent, Rummet, Sara Yazdanfar, kommunikatör och medskribent i rapporten Fyra nyanser av vitt, LO, Klara Adolphson, chef för enheten för innovationsledning, VINNOVA.

Hur skapar vi en rättvis representation som speglar Sverige som det ser ut? Ett lösningsfokuserat samtal om konkreta metoder och tillvägagångssätt. Rättviseförmedlingens styrelseordförande Seher Yilmaz leder diskussionen med några av Sveriges mest kreativa och intressanta samhällsförbättrare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV