Startsida - Nyheter

#almedalen14: Tydligare signaler behövs

Jämställdhetstemat var framträdande i delar av talet, men ganska få konkreta förslag. Vilka jämställdhetspolitiska åtgärder syftar Annie Lööf på?

– Det finns en hel del konkret bakom och inte minst Centerkvinnorna ligger bakom många förslag som även partiet har lyft fram. Hon nämnde ju till exempel föräldraförsäkringen och en dubblerad jämställdhetsbonus, där kan vi se Centerkvinnornas framdrivna förslag som sedan blivit partipolitik. Det finns också förslag kring hur vi ska få fler kvinnor in till bolagsstyrelser där det handlar mycket om utbildning av valberedningar, om ambassadörskap och att stärka kvinnor som ska upp i de positionerna och så vidare.


Så mer utbildning och uppmuntran, men inte kvotering?

– Ja precis, och att skapa de här nätverken med tillgängliga kvinnor som listas för att de ska kunna ta de här posterna.


Du nämnde föräldraförsäkringen, som många andra politiker pekat ut som en av de enskilt viktigaste jämställdhetspolitiska frågorna och som Annie Lööf nu också betonade vikten av. Varför inte bara föreslå en individualisering direkt?

– Jag tror att det handlar väldigt mycket om att människor i gemen vill att det här ska vara en köksbordsfråga, att man ska kunna bestämma om det hemma. Och här är det en kamp att balansera mellan att folk ska få bestämma själva och att förstå att det bästa för familjen faktiskt är att dela mer lika och då får man använda både morötter men också lite mer styrning. Men det handlar väldigt mycket om att förändra attityder.


Annie Lööf presenterade förslaget om dubblerad jämställdhetsbonus, vilka konkreta effekter tror du att det skulle kunna ge?

– Om den blir enklare och dubblerad så kommer ju fler att se det som en möjlighet att faktiskt nyttja en jämställdhetsbonus. Idag vet vi att det är många som struntar i det för de tycker att den är krånglig och besvärlig att hantera.


Hon snuddade också vid tema sexuellt våld och utsatthet i talet, men nämnde inte förslaget om en samtyckeslag, som Centerpartiet ställt sig bakom. Vad tror du att en samtyckeslag skulle kunna leda till?

– En tydligare signal, både till förövaren men också till rättsväsendet, om att det här inte är okej. Ett nej är ett nej.


Men skulle det kunna leda till fler fällande domar?

– Absolut, och här tror jag att vi måste ligga på stenhårt för att åstadkomma en förändring, så definitivt en samtyckeslag nu!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV