Startsida - Nyheter

Kvinnor osynliggörs i sportstatistik

USA tog sig till åttondelsfinal där de slogs ut av Belgien efter förlängning. Under VM har amerikanska kommentatorer vid upprepade tillfällen refererat till Landon Donovan som USA:s bästa målgörare genom tiderna. Det påståenden stämmer dock inte. Donovan har gjort många mål, 57 mål i internationella tävlingar. Men Valerie Alexander påpekar i den feministiska tidningen Jezebel att detta inte ens ger en plats i topp-fem. I stället är det Abby Wambach, med 167 mål, som innehar positionen som USA:s främsta målgörare, följd av Mia Hamm med 158 mål.

– Abby Wambach är den största målgöraren genom tiderna i världen, skriver Alexander, oavsett om det handlar om herrar eller damer.

Hon fortsätter:

– Jag vill inte ta ifrån något av det Landon Donovan har åstadkommit. Det är berömvärt. Men varje gång han sitter där och tyst tillåter att den frasen upprepas – ”USA:s främste målgörare genom tiderna” – utan att påpeka att han är den främste målgöraren genom tiderna bland männen, så förminskar det som Abby Wamback och Mia Hamm har åstadkommit – total världsdominans, skriver hon i Jezebel.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV