Startsida - Nyheter

Tysk nazist i EU:s medborgarrättskommitté oroar

Den tyska nazisten Udo Voigt som tidigare ledde det ..partiet NDP och som tidigare har hävdat att ”inte fler än 340 000 judar” dödades i förintelsen under andra världskriget har tagit plats i EU-parlamentets kommitté för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor (Libe) skriver nyhetssajten EurActiv.

Udo Voigt valdes till EU-parlamentet i slutet av maj efter att ha fått en procent av rösterna. Tyskland har nyligen ändrat sin vallag, där det tidigare krävdes minst tre procent för att få mandat i EU-parlamentet räcker det numera med en procent, något som har kritiserats för att ge utrymme till extremister. Monika Hohlmeier från tyska kristdemokraterna och som är partigruppen European People Party's talesperson för Libe-kommittén menar att det nu krävs standardiserade vallagar i hela EU:

– Domen från Bundesverfassungsgericht har öppnat dörren för radikaler och nationalsocialister, säger hon till EurActiv.

Udo Voigt ledde NDP under åren 1996-2011, han har tidigare velat nominera Rudolf Hess till Nobels fredspris, har hyllat Hitler och är dömd för att ha glorifierat Waffen SS, som stod Gestapo nära under åren kring andra världskriget.

En talesperson för European Jewish Congress sa till EurActiv att man uppmanar: ”medlemmar i den medborgarrättsliga kommittén, och till alla parlamentariska grupper i EU-parlamentet, att försäkra att Voigt inte får publicitet för hans motbjudande åsikter som han så tydligt eftersöker vid varje möjligt tillfälle.”

Också Michael Privot, chef för det Europeiska nätverket mot rasism, Enar, beklagade att en nazist, liksom flera andra rasister, tagit plats i kommittén och varnade för risken av filibuster från deras sida.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV