Startsida - Nyheter

Slöjförbud även på privata arbetsplatser i Frankrike

2008 fick Fatima Afif sparken på grund av sin huvudduk i Frankrike. Hon arbetade på en privatägd förskola. Fatima Afif överklagade och fick rätten på sin sida. 2013 kom domstolen fram till att det slöjförbud som gäller i franska statliga skolor, inte kunde appliceras på hennes situation. Detta eftersom hon var anställd i privat sektor. Domstolen slog därmed fast att uppsägningen av Fatima Afif var diskriminering och stred mot grundlagen. Men fallet gick vidare och överklagades igen.

Nu har högsta appellationsdomstolen i Frankrike ändrat domen från 2013 och kommit fram till att arbetsgivaren hade rätt att avskeda Fatima Afif. Detta eftersom förskolan hade interna regler om respekt för neutralitet och sekularism i arbetet med barnen.

Domen kan användas som praxis i liknande fall. Hittills har religiös neutralitet och därmed förbud för islamisk huvudduk gällt på offentliga sjukhus, statliga skolor, stadshus och liknande offentliga institutioner, fast inte på privatägda organisationer. Med den nya domen kan lagen om slöjförbud gälla även privata sektorn.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV