Startsida - Nyheter

Tre fortsatt gripna för mordet på Mohammed Abu Khdeir

Detta rapporterade tidningen Times of Israel på torsdagen. De tre som anses ha utfört mordet är en ung vuxen från den israeliska bosättningen Adam, och två yngre personer från Jerusalem. De rapporteras alla vara ultraortodoxa judar och mordet var enligt polisen en hämnd för morden på de tre israeliska tonåringarna, Naftali Fraenkel, Gilad Shaer och Eyal Yifra, som sköts ihjäl på Västbanken för några veckor sedan.

Det var i onsdags förra veckan som den brända kroppen efter palestiniern Mohammed Abu Khdeir från området Shuafat i ockuperade östra Jerusalem hittades i en skog i västra Jerusalem. De som nu hålls gripna för mordet tros bara dagar innan Khdeir mördades ha försökt att kidnappa en nioårig palestinsk pojke som dock lyckades komma undan. Dådet har upprört såväl palestinier som israeler. Till det tält som satts upp för att hysa gäster som kommit för att beklaga familjen Khdeirs sorg har israeler, även israeliska bosättare, kommit för att visa familjen respekt.


Illvilliga rykten

Detta i stark kontrast till de spekulationer som cirkulerade i israeliska sociala media direkt efter att Khdeirs kropp hittats mördad. Då spreds rykten om att han egentligen hade mördats av sin egen familj för hans påstådda homosexualitet. Ryktesspridningen blev så stor att hbtq-organisationen Jerusalem Open House blev nödgade att skriva ett pressmeddelande om att tvärt emot ryktena som spreds så hade organisationen aldrig mött Khdeir. Trots detta fortsatte ryktesspridningen. Aeyal Gross skriver: ”...det är viktigt att komma ihåg att det faktum att så många människor var redo att tro på ryktena visar att det finns en önskan om att förneka möjligheten att vi också är kapabla att mörda barn utifrån ett extremistiskt nationellt hat. Viljan att okritiskt tro på sådana rykten har också en annan innebörd: Utmålandet av palestinierna som barbariska och homofobiska, som människor som skulle mörda sina egna barn för deras homosexualitet.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV