Startsida - Nyheter

Gaza: raketer och flyganfall trots vapenvila

Under tisdagen fortsatte både raketbeskjutning från Gaza och israeliska anfall mot mål i Gaza, vilket avslutade den vapenvila som var på gång under tisdagsförmiddagen innan den ens trätt i kraft, skriver nyhetsbyrån AP.

Den vapenvila som förhandlats fram av Egypten accepterades av Israel på tisdagsmorgonen, exakt en vecka efter Israel inledde flyganfall mot Gazaremsan under namnet ”Operation Protective Edge”. I ett besked från Hamas väpnade gren Qassam-brigaderna motsatte man sig vapenvilan med motiveringen att ”den inte var värd bläcket med vilket den var skriven” rapporterar Al Jazeera English. Samtidigt rapporterade Reuters vid lunchtid att Hamas politiska ledarskap ännu inte tagit ställning till vapenvilan utan fortfarande diskuterade den. Och Haaretz rapporterade att Hamasledaren Moussa Abu Marzouk från Kairo uttalat sig på Facebook att Hamas diskuterade Egyptens förslag om vapenvila. Israel hotade med en ”intensifierad offensiv” mot Gaza om vapenvilan inte accepterades av Hamas. Samtidigt kritiserades vapenvilans underlag som ensidigt till Israels fördel, och från Gaza spekulerades det i att Israel skulle använda Hamas motvilja mot den som förevändning för en markoffensiv.

Enligt det egyptiska förslaget till vapenvila skulle parterna inleda ett en nedtrappning av eldstrider för att tolv timmar senare ingå en total vapenvila. Därefter ska delegationer på hög nivå från både den israeliska regeringen och de palestinska fraktionerna träffas för separata samtal och förhandlingar inom 48 timmar från dess att vapenvilan trätt i kraft.

Från den palestinska sidan finns reservationer kring en vapenvila som inte ställer några villkor på att den israeliska blockaden hävs. Visserligen finns det i den egyptiska texten en skrivning om att gränsövergångar ska öppnas men formuleringen ger utrymme för Israel att dröja med detta eftersom den är villkorad till att stabilitet först ska råda och att säkerhetsläget tillåter det.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV