Startsida - Nyheter

Spelmaraton med flera syften

Hemma hos Kawa Zolfagary befann sig ett tiotal personer i lördags. Fler gäster skulle tillkomma under kvällens gång. Vid datorn satt en person och spelade medan en annan kommenterade spelandet och assisterade spelaren. Två kameror hade riggats för att spelarna skulle filmas i livesändningen där även själva spelet kunde följas. I köket fanns ”kommandocentret” varifrån hela spektaklet styrdes.

Under Spelskapet, som alltså streamades på webben, spelades ett trettiotal spel. Människor som inte befann sig på plats kunde följa evenemanget via streamen eller kommunicera med spelare och andra tittare via chatten. Tittare kan också påverka kvällens upplägg genom att donera pengar för att få önska en speciell händelse, exempelvis att få se en spelare dansa.


Spelentusiaster pratade makt

Idén bakom Spelskapet är inspirerad av ”Games Done Quick”, ett spelmaraton som genomförts under flera år för att samla in pengar till välgörenhet. Arrangörerna bakom Spelskapet nöjde sig inte med att samla in pengar för en god sak, utan de ville också visa att spelvärlden faktiskt inte behöver vara varken rasistisk, misogyn eller qtbh-fob, som den många gånger är.

Alla som spelade pratade samtidigt till tittarna genom strömmen. Bland gästerna fanns alltifrån professionella spelare och spelentusiaster till historiedoktoranden Ale Pålsson som pratade om makt och kolonialism medan han spelade ”Papers, please”. William Pugh, skaparen bakom spelet ”The Stanley Parable” gästade Spelskapet via Skype samtidigt som hans spel spelades. Speljournalisten Angelica Norgren pratade om speljournalistikens utveckling. Spelaren Lama Prieta Muttaqi pratade bland annat om sina erfarenheter som tjej och spelare, i en spelvärld där personer vilka inte identifierar sig som män ofta utsätts för hat.


"Musikhjälpen fast med spel"

På Spelskapets hemsida finns intervjuer med vissa av deltagarna. Angelica Norgren svarar på hur hon anser att man kan göra spel mer inkluderande:

”Alla behöver tänka till! Spelskapare, journalister och spelare. Måste huvudkaraktären alltid vara en hämndlysten machosnubbe med skäggstubb? Hur bemöter man stora spelprofiler på Youtube som drar våldtäktsskämt? Har journalister ett ansvar att ta med genusperspektiv i sina slutbetyg? Varför är noob ens ett skällsord? Sånt funderar jag över.”

Under 24 timmar samlades 25 769 kronor in. Pengarna går oavkortat till kvinnoorganisationen Terrafem. Terrafem bedriver kvinnojoursverksamhet och opinion kring frågor som gäller våldsutsatta kvinnor med utländsk bakgrund.

I en intervju på hemsidan svarar deltagaren Ruhani Islam på varför hon är med i evenemanget:

”Jag är inte riktigt en ~*gamer*~ så jag känner att jag inte riktigt hör hemma i det här eventet men jag tackade ändå ja för att det lät som en så häftig idé, och att få vara en del i Spelskapet är helt amazing. Jag älskar idén av att ha kul medan en samtidigt sprider viktig information och donerar cash till de som kan behöva det lilla extra mer än en själv. Lite som musikhjälpen fast med spel!”


Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV