Startsida - Nyheter

Att spela vanlig men vara gömd

– Vi vill avveckla den där stereotypa bilden av gömda flyktingar som kurande bakom en nerdragen persienn, och istället visa dubbellivet av att vara med och samtidigt inte. Spela fotboll och gå i skolan och samtidigt vara rädd för att bli fasttagen på vägen dit.

Det säger Gabriela Pichler manusförfattaren och filmregissören som långfilmsdebuterade med guldbaggebelönade Äta sova dö inför premiären för Rött kort. En teaterpjäs om "Leo", som levt gömd, älskar fotboll och drömmer om att stanna i Sverige. Nu teaterdebuterar han i en pjäs om "att vilja bli nya Zlatan, men ständigt vara rädd för att bli utvisad. Att alltid spela ett spel, aldrig sticka ut, aldrig märkas mer än någon annan. Att vara 11 år och gömd men sträva efter att vara vanlig".

Tillsammans med dramatikern America Vera-Zavala, skådespelaren Rasmus Lindgren och "Leo", 11 år, ligger Pichler bakom föreställningen. Den har urpremiär den 10 september och spelas sju gånger på Backa Teater, med efterföljande samtal och inbjudna gäster.

Backa teater vill med föreställningen spegla en sällan skildrad men högst verklig tillvaro under det pågående supervalåret.

– Jag är otroligt glad att vi kan genomföra det här projektet. Det är en verklighet för många barn i Sverige i dag som naturligtvis också ska ha en röst på vår scen, säger Mattias Andersson, konstnärlig ledare för Backa Teater.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV