Startsida - Nyheter

Fokus på män i nordiskt jämställdhetssamarbete

Som en följd av FN:s rekommendationer för att engagera män och pojkar i jämställdhetsarbetet, riktar även Nordiska ministerrådet uppmärksamheten mot män och de olika manifestationerna av maskulinitet i samhället.

Vid en jubileumskonferens för det 40-åriga nordiska jämställdhetssamarbetet sade Eygló Harðardóttir, Islands jämställdhetsminister och ordförande för Nordiska ministerrådet att temat kommer att genomsyra nästa nordiska samarbetsprogram på jämställdhetsområdet, som ska läggas fram vid Nordiska rådets session.

Enligt Nordiska ministerrådet och Nordiska rådets hemsida är Margot Wallström, tidigare svensk jämställdhetsminister och FN-representant för bevakande av kvinnors utsatta situation i krigs- och konfliktzoner, bland talarna vid konferensen.

– Ofta har den bristande jämställdheten setts främst som ett problem för kvinnorna och förvisso är en traditionell mansroll ett av kvinnornas största problem. Men för det mesta är alla överens om att jämställdheten inte är en kvinnofråga utan lika mycket, eller kanske ännu mer, något som angår männen. Just mansrollen är nog det område där det hänt mest på dessa 40 år. Internationellt sett är det vårt paradnummer, sade Margot Wallström.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV