Startsida - Nyheter

No White People Week väckte känslor

Sara Homand är en av sex initiativtagare och administratörer bakom ett intersektionellt feminstiskt forum, Fias Fantastiska Feministiska Forum, FFFF, på Facebook. En vecka i månaden har de hållit en separatistisk vecka som heter No Cis Men Week, NCMW, då cis-män inte får kommentera, gilla, eller göra egna inlägg i forumet. De separatistiska veckorna har enligt Homand till största del varit uppskattade, med undantag från några cis-män som tagit illa vid sig eller irriterat sig över separatismen. NCMW har nu inspirerat till att forumet nu också börjat med att införa en separatistisk vecka för rasifierade, No White People Week (NWPW). 

Inledningsvis bemöttes även denna separatistiska vecka med stor entusiasm från de flesta håll, men enligt Homand har osämjan bland forumets deltagare tilltagit i en diskussion om inkludering och god ton. I ett gästinlägg på Rummets hemsida uttrycker hon sin frustration över att många vita feminister ifrågasatt den separatistiska veckan för rasifierade på ett sätt som liknar den som cis-män gjort under den separatistiska veckan för kvinnor. 

– Jag tror att det rör sig om att många av de här vita feministerna tidigare har funnit gemenskap och styrka i att diskutera det förtryck de lever under, men nu diskuteras plötsligt ett förtryck under vilket de inte lever - det är en stor omställning att i ena sekunden vara direkt inblandad i syskonskapet och i nästa inte. De känner sig exkluderade och får liksom inte längre ha huvudrollerna i samtalen. De kan inte relatera och då är det naturligtvis svårare att känna engagemang för somliga, säger Sara Homand till Feministiskt perspektiv.

Homand skriver i inlägget om det problematiska med att kräva en "god ton" och att hon hellre fortsätter att sparka uppåt:

– Diskussionerna blir inte hätska om alla inblandade visar respekt - det är något väldigt respektlöst i att använda andra personer som uppslagsverk, särskilt som det i forumet finns enormt mycket information. Det är tröttsamt att gång på gång förklara varför det är förolämpande att bli kallad Cleopatra i en komplimang. Jag orkar inte lägga ned mer tid på att förklara. Jag får inte betalt för att göra det, jag får inget i utbyte, jag förväntas bara göra det. Allt material finns där, jag har redan gjort många inlägg i vilka jag länkar till artiklar, förklarar uttryck, berättar vad jag varit med om. Jag har redan gett enormt mycket av mig själv. Och jag fortsätter ge av mig själv, så länge mottagaren är respektfull.

Homand skriver också i sitt inlägg att att NWPW gjort att många rasifierade personer har klivit fram som tidigare inte har gjort det och att den separatistiska vecka har uppskattas av den som den avsåg att ge plats åt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV