Prenumerera

Logga in

Kvinnors kroppar och rättigheter fundamentalisternas måltavla

Kvinnoorganisationer i Irak vittnar om det förvärrade läget med den växande extremistiska rörelsen IS. Samtidigt som de kräver insatser för de som fallit offer för IS våld och förtryck fortsätter kampen för inflytande i den politiska utvecklingen i landet. Under veckan pågår utnämningen av den nya premiärministerns kabinett och kvinnorättsaktivisterna vädjar om omvärldens stöd.

Iraqi Women Network, med 90 olika kvinnoorganisationer i Irak, vädjar i ett uttalande som publicerades den 23 augusti till FN:s olika organ och det internationella samfundet. De begär omedelbart agerande mot IS-styrkornas etniska och religiösa rensning och definierar det som folkmord. De kräver stiftandet av en sanningskommission i syfte att undersöka irakiska kvinnors situation under IS terrorism, rädda kidnappade och försvunna barn och kvinnor, skydda familjer på flykt och bistå med humanitär och medicinsk hjälp, ge skydd till kvinnor och barn som fallit offer för IS förtryck och våld samt ge skydd till de vittnen som har flytt IS.

Hanaa Edwar, generalsekreterare för irakiska Al-Amal Association, är en av Iraks mest erfarna och prisade människo- och kvinnorättsaktivister. Hon har under mer än 40 år arbetat för mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter och demokrati och berättar i en intervju via Skype om läget i Irak och kvinnoorganisationernas behov av stöd.

– Vi befinner oss i en horribel situation i Irak. IS är en del av den extremistiska rörelsen som växer påtagligt i de arabiska länderna. Det är en brutal rörelse som växte sig stark i Syrien och importerades till Irak, som är svagt och lider av instabilitet. IS hotar hela vår region, men också freden i världen. Deras extremistiska koncept har redan påverkat den yngre generationen. Jag ser barn i Bagdad som leker och härmar IS-soldater när de hugger av huvudet på folk, säger Hanaa Edwar.

Mitt i all skräck och politiskt kaos fortsätter Hanaa Edwar kämpa för kvinnors rättigheter och utvidga demokratin i Irak. När Feministiskt perspektiv når henne, befinner hon sig i den shiadominerade huvudstaden Bagdad, som fruktar invasion av IS och samtidigt genomgår en politisk förändring med en ny premiärminister.

Vad gör du dessa dagar i Bagdad?

– Det är så mycket vi måste göra samtidigt. Att kämpa för de kvinnor som drabbas av IS styrkor och alla internflyktingar som lever under inhumana förhållanden. Det är enormt svåra tider för oss. Men här i Bagdad väntar alla på bildandet av den nya regeringen. Namnen på kabinettsmedlemmarna förväntas vara klara vid slutet av denna vecka eller början av nästa. Häromdagen mötte vi (Iraks kvinnonätverk) en medlem från den nationella koalitionen för att diskutera kvinnors roll i den kommande regeringen. Vi föreslår en kvinna som vice-premiärminister, vice-president eller vice-talesperson för parlamentet. Vi försöker tala med diverse ledare från de olika politiska blocken för att övertyga dem om vikten av kvinnors politiska delaktighet i dessa dagar. Men jag är inte så optimistisk om att de ska begripa detta. Det är ju vår legitima självklara rättighet inte en vädjan. Vi ber dem inte, vi kräver.

Vad kan EU göra i detta ögonblick för att stödja ert krav och stärka kvinnors delaktighet?

– Vi uppmanar till diplomatiska påtryckningar. De politiska blocken i Irak måste inkludera kvinnor och de etniska religiösa minoriteterna i den nya regeringen. Det måste till och med vara obligatorisk att göra detta.

Is terroriserar

Amnesty Internatonal har publicerat en rapport om läget i IS-kontrollerade norra Irak, med etnisk rensning av icke-araber och icke-sunniter från stora områden genom massmord, något som spridit terror och tvingat folk på flykt.

Assyriska kristna, shia-turkmener, shia-shabaker, yezidier, kaldéer och mandéer samt många oliktänkande bland araber och sunniter som vägrat lyda IS har mördats, bekräftar Amnesty. IS styrkor mördar män och fångar kvinnor och barn tillhörande minoriteterna. Enligt Amnesty har många av kvinnor från den yezidiska folkgruppen vittnat om våldtäkter och sexuella övergrepp.

Hanaa Edwar bekräftar uppgifterna från Amnesty, och irakiska människorättsgrupper som The Iraqi Civil Society Solidarity Initiative, om kvinnors liv i den belägrade staden Mosul under IS styre. Enligt rapporter från staden har det blivit obligatoriskt för kvinnor att bära niqab eller förbjudet att vistas i staden utan manligt sällskap vid kvällstid. Även kvinnliga läkare på sjukhusen tvingas att bära niqab, något som har mött motstånd. Resultatet av IS terror och instruktioner har blivit att stadsbilden har helt förändrats, kvinnor syns sällan ute på arbetsplatser och gator. IS styrkor och deras särskilda moralvakter kontrollerar stadens invånare, som i sig nu enbart består av sunniter och varnar kvinnorna att följa reglerna.

– Kvinnor, deras kroppar och rättigheter är fundamentalisternas måltavla. De ser kvinnor som sexobjekt.

Kvinnornas liv, rättigheter och rörelsefrihet i Irak har inte varit säkrade under de senaste två decennierna. Situationen för kvinnor har successivt försämrats sedan början av 1990-talet under Saddam Hussein, efter Gulfkriget och vidare till följd av ekonomiska sanktioner och till slut USA-invasionen. Hanna Edwar påminner om den verklighet som kvinnoorganisationerna har berättat om under alla dessa år.

– Vi har upplevt hemska tider under de senaste tio åren, kvinnokroppar hittades i olika städer, hedersmord ökade, barnäktenskap ökade bland nomader och myndigheterna blundade, tillfälliga äktenskap och sexuella övergrepp i takt med fattigdomen ökade, kvinnor blev mer och mer instängda och undvek att gå ut på kvällarna. Allt detta berodde på den politiska instabiliteten samt en försvagad polismyndighet, korrupt rättsväsende och ingen som helst kontroll över kriminella gäng. Kvinnor och barn kidnappades hela tiden för pengar av kriminella.

Men trots den dystra bilden av ett kvinnofientligt Irak menar Edwar att det som händer nu med IS behandling av kvinnor och minoriteter är en chock.

– Vi hade inte sexslaveri i alla fall! Folk drevs inte från sina hem och orter och deras egendom konfiskerades och plundrades inte.

Säljs kvinnorna på marknaden?

Nyheter från det kaotiska Irak och IS ockuperade områden är ofta motsägelsefulla och svåra att bekräfta. Inte sällan når nyheter även till västerländska medier som i själva verket är rykten baserade på rädsla, demonisering av fienden eller krigspropaganda som IS själva sprider för att skrämma folk. Ett exempel är försäljningen av kvinnor. Nyheten dementeras nu i en rapport publicerad den 25 augusti av kvinnoorganisationen Warvin Foundation, som är samarbetsorganisation till Kvinna till Kvinna. Kvinnorättsaktivister som besökte yezidier från Sinjar på flykt och intervjuade ett antal flyktingar drar slutsatsen att händelsen misstolkades. Genom intervjuerna klargjordes att historierna om att yezidi kvinnor och flickor säljs inte är korrekt.

Den riktiga berättelsen handlar enligt irakiska aktivister om ett ställe där några av de kidnappade kvinnorna och flickorna behölls i staden Mosul. Platsen bombarderades av amerikanska-irakiska flygplan. Då flydde kvinnorna till sunnitiska familjer i omgivningen för att ta skydd i deras hem. När IS-styrkor kom till dessa familjer för att hämta kvinnorna, tyckte familjerna synd om kvinnorna och erbjöd istället pengar till Is soldaterna för att behålla kvinnorna i trygghet.

Hanaa Edwar förklarar att det inte existerar någon marknad där kvinnorna säljs, något som upprepade gånger förekommer i rapporteringen från Mosul.

– Nej, ingen marknad, inte nu som vi vet. I början av IS invasion, hörde vi folk tala om några tillfällen då sådant pågick. Nu sägs det att IS styrkor får sälja de tillfångatagna kvinnor de inte vill ha själva till andra soldater eller någon de känner, men bara med särskilt tillstånd från sin ledare. Nu kommer nyheter mest om att de tillfångatagna kvinnorna skickas till Syrien, men vi vet inte exakt var i Syrien. Nära IS-kontrollerade Mosul i norra Irak har yezidiska kvinnor tvingats ingå äktenskap med IS styrkor. Ett antal kvinnor fängslats av IS inne i skolor för att tvinga dem att konvertera till islam. 160 instängda unga kvinnor har vi uppgifter om. Nu har sex av dem frisläppts. De berättar om den brutala behandling som pågår. En som är 17 år berättar om att unga kvinnor tvingas till äktenskap som varar 15 dagar. De här sex kvinnornas befrielse kunde inte ha skett utan IS-ledarens tillstånd. Vi vet fortfarande inte varför eller hur de har släppts.

Solidaritet är avgörande

Hanaa Edwar vädjar, liksom andra kvinnorättsaktivister i Irak, om internationellt stöd.

Vad tycker du att svenska kvinnoorganisationer ska göra för att stödja er?

– Ställa sig bakom vår vädjan till FN som vi har skrivit i vårt brev. Svenska biståndsorganisationer kan hjälpa oss att hjälpa traumatiserade kvinnor och barn, internflyktingar som befinner sig i omänskliga förhållanden och att skapa skyddade zoner för dem. Människor och särskild minoriteter håller på migrera ifrån Irak och det är en katastrof. Vi vill kunna engagera kvinnorna i provisoriska flyktingförläggningar att själva organisera sig och hjälpa sig själva. Det som händer i Irak liknar vad ni hade sett i Europa under Balkankriget. Det som händer i Irak nu kommer att påverka situationen och hota freden i hela världen. Vi behöver stöd och solidaritet för att klara av denna utmaning, säger Hanaa Edwar med en orolig men engagerad röst.

Svenska Freds har i ett uttalande om Irak och IS skrev att det är bra att Sverige agerat kraftfullt för att bistå med humanitära insatser i Irak:

”Enligt de svenska riktlinjerna för vapenexport bör vapen inte säljas till länder i krig… Sverige bör agera inom EU och FN för att sanktioner ska införas mot de individer, organisationer och stater som förser IS med resurser och vapen.”

Samtidigt avråder Svenska Freds från militära aktioner, något som ska diskuteras vid det kommande Nato-mötet i Wales:

”Även om det krävs militära medel i en extrem situation för att skydda en civilbefolkning, kan detta inte lösa de politiska problemen och bygger inte den långsiktiga freden. Här krävs det helt andra typer av både kortsiktiga och långsiktiga politiska, diplomatiska samt ekonomiska insatser. Det är också av stor vikt att en eventuell militär insats inte utformas eller genomförs på ett sätt som i längden kan förvärra läget i Irak eller regionen.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV