Startsida - Nyheter

Protester vid Natos toppmöte: ”Tala med mig, inte om mig”

4-5 september håller Nato sitt toppmöte i Newport, Wales i Storbritannien. I samband med toppmötet har Amnesty International och organisationen No women, No peace arrangerat en protestaktion i Cardiff.

Enligt Amnesty kommer Nato-konferensen att behandla frågan om fortsatt stöd till Afghanistan och landets säkerhet. Något som påverkar miljontals afghanska kvinnors liv. Men afghanska kvinnors exkludering från förhandlingarna är oroande anser Amnesty och afghanska kvinnoorganisationer. Även representanterna från Storbritannien är samtliga män.

Afghanska kvinnorättsaktivister, Amnesty International och No Women No Peace uppmanar nu Nato-medlemmar att se till att kvinnors delaktighet i Afghanistans utveckling och säkerhet inkluderas i diskussionerna och tas på allvar.

Till media sade Samira Hamidi från Afghan Women’s Network att Nato bör lyssna på budskapet: afghanska kvinnor måste sitta vid förhandlingsbordet. Hasina Safi, ordförande för Afghan Women’s Network, säger att kvinnor har den största inblicken i de utmaningar som möter afghaner när det gäller säkerheten... om ni frågar dem, kan afghanska kvinnor förklara vilken effekt våld har på deras livs, och de även har lösningar för att övervinna dessa utmaningar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV