Startsida - Nyheter

Regeringen har rapporterat till FN:s Kvinnokommitté

Regeringens uppföljningsrapport om Sveriges arbete för att implementera Kvinnokonventionen har lämnats till FN:s Kvinnokommitté. Rapporten gäller åren 2009-2014. Därmed kommer nu CEDAW-nätverket som består av 20 kvinnoorganisationer påbörja sitt arbete med att skugga regeringens rapport för att ge sitt perspektiv på kvinnors situation i landet. Detta för att påskynda och påverka regeringens jämställdhetsarbete.

Rapporten redovisar utvecklingen inom områden som fattigdom, utbildning, flickor, ekonomi, media och hälsa bland annat. Vad gäller kvinnor och fattigdom visar rapporten att andelen äldre kvinnor med låg ekonomisk standard ökade mellan åren 2007-2011, men att utvecklingen brutits under 2012 med hjälp av ökat bostadsbidrag. Den höjningen var också av vikt för ensamstående med barn.

Under området Kvinnor och väpnade konflikter beskriver regeringen det arbete som infördes 2012 då sex myndigheter fick i uppdrag att årligen mäta och rapportera hur man genomför den nationella handlingsplanen för resolution 1325 genom ett antal givna indikatorer. Myndigheterna är Försvarsmakten, Kriminalvården, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Rikskriminalpolisen, Folke Bernadotteakademien och Sida. Sverige har arbetat för att 1325 ska implementeras inom Natos arbete, och har deltagit i utvärderingar kring hur 1325 tillämpats i insatser i Afghanistan och Kongo.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV