Prenumerera

Logga in

#val2014: Militära lösningar göder våldet

Utrikespolitiken blir allt viktigare i takt med Sveriges ökade inblandning i internationella konflikter. En felaktig utrikespolitik kan dra Sverige in i militära konflikter som inte alltid stannar utanför dess gränser. Feministiskt perspektiv har frågat Veronica Svärd, riksdagskandidat och en av grundarna av Feministiskt initiativ (Fi) om partiets utrikespolitik.

I sin utrikespolitik prioriterar Fi fredsbevarande och humanitära insatser. Stöd för kvinnors delaktighet i fredsavtal är partiets huvudlinje och ökad militarisering i Mellanöstern utgör enligt Fi ett hot mot kvinnors säkerhet.

Vad skiljer Fi:s utrikespolitik från andra politiska partier? Vad är er huvudlinje när det gäller relationen med omvärlden?

– Vi har ingen specifik rubrik som utrikespolitik i vårt riksdagspolitiska program, men vi har en sådan rubrik under EU-politiken. Generellt handlar vår utrikespolitik om att Sverige ska ratificera olika konventioner och avtal som grundar sig på kvinnors rättigheter och mänskliga rättigheter. Vår huvudlinje baseras på kvinnors deltagande i alla fredsbevarande insatser och delaktighet i fredsavtalen. Vi vill att Sverige ska stärka rösten mot militarisering och istället öka insatser för fred genom långsiktiga humanitära insatser.

EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) skrev i Expressen att ”ibland måste friheten – också av feminister – försvaras med militära insatser. Att urholka säkerhetspolitiken är ett hån mot utsatta kvinnor i konfliktområden”. Hur ser du på detta?

– Verkligheten i världen visar att våld mot kvinnor ökar i militära konflikter. Man måste ta hänsyn till att ökade militära insatser inte leder till skydd för utsatta kvinnor i konfliktområden. Däremot ökar kvinnors säkerhet genom deras ökade delaktighet i fredsförhandlingar och konfliktförebyggande åtgärder, genom delaktighet i regeringar och politiska instanser. Det är så man långsiktigt kan säkra kvinnors rättigheter och skydda dem mot våldet.

Det som Ohlsson säger delas av de flesta västerländska ledare. Många i västvärlden stödjer något som påminner om ett korståg mot islamiska grupper för att skydda kvinnorna. Innebär det ytterligare militarisering i världen?

– Ja, man använder kvinnor som argument för mer militarisering. Det är vad EU-ministern och Folkpartiet gör hela tiden. De argumenterar för ökat försvar, för att gå med i Nato, öka militära insatser, allt i kvinnors namn och för kvinnors skull. Det är en felaktig utgångspunkt, eftersom vi vet att våld mot kvinnor ökar ännu mer under konflikter. Realiteten är att genom ökat våld kan man inte skydda kvinnor.

Den extremistiska väpnade terrorgruppen IS är på frammarsch, Nato mobiliserar mot IS som beskrivs som det nya akuta hotet mot hela civilisationen, var står Fi i detta?

– Fi har inte uttalat sig om IS-konflikten i relation till kvinnornas situation där just nu, men det man kan se är det eskalerande hotet och osäkerheten för kvinnors situation. Men denna situation har inte direkt uppstått med IS och under sommaren. Den ökande katastrofen för kvinnor har pågått under en längre tid, det går inte att förenkla situationen och säga att allt beror på IS. Hade man jobbat med konfliktförebyggande och stärkt kvinnors situation i Irak, kunde man hindra IS framgångar.

Men realpolitiken säger att ”det här är verkligheten” och måste hanteras. Nu står Mellanöstern under IS fötter, hur ska man agera enligt Fi?

– Humanitära insatser behövs, stabiliseringen av den ny regeringen i Irak kan hjälpa. Man måste jobba med långsiktiga förebyggande åtgärder, måste jobba långsiktigt för att kunna skapa långsiktiga lösningar. Lösningen är inte att gå in och attackera militärt. Om man måste skydda ett visst område, ska det göras med FN:s mandat. Det löser inte situationen om man går in och skapar ytterligare militär oro i området, risken att gå in med förhastade militära insatser är att problemet eskalerar ytterligare och blir djupare.

Låt oss säga att Fi kommer in i riksdagen nu på söndag och snart sitter i utrikesutskottet. Ni måste ta ställning i konkreta frågor. Kurdistan i Irak beväpnar sig för att försvara sig mot extremistiska IS. Kvinnor är också delaktiga i detta försvar. En konkret fråga som ställs av dem är om Sverige kan beväpna dem för att kunna försvara sig. Vad säger Fi?

– Till att börja med har vi en lagstiftning som säger att Sverige inte får exportera vapen till väpnade grupper i strid. Vi kommer inte att stödja vapenexport, eftersom vi anser den inte rätt väg att gå, speciellt i den situationen när det inte finns något kontrollsystem och någon uppförande kod. Om vi börjar släppa vapen utan kontroll, försvinner vapen i omlopp och vi vet inte var de hamnar. Fi skulle säga att om det behövs militär insats för att stödja kurder, som den sista alternativ vill vi att den ska gå via FN.

Även om kvinnogrupper i Kurdistan säger att vi måste försvara oss mot IS men vi har inte vapen för att göra det?

– Sverige kan aldrig gå den vägen, det är inte ett alternativ att förse olika grupper med vapen, det är varken lagligt eller etiskt korrekt. Ett stort antal kvinnoorganisationer i hela Irak har gått samman och sagt att det inte framför allt är militära insatser som behövs utan akuta humanitära insatser. De säger att kvinnor måste bli delaktiga i den nya regeringen och vara med i uppbyggnaden, humanitära insatser är mest akuta, många dör på flykt och av svält. Det är där Sverige kan stödja. Så Sverige kan gå in och bör gå in, mer än vi gör i dag, med humanitära insatser.

Hur ser Fi på Israel-Palestina konflikten och ockupationen. Hur ska det långa kriget få ett slut?

– När det gäl Palestina är det viktigt att Israel erkänns som ockupationsmakt, att Sverige bryter alla militära avtal och allt samarbete med Israel. Det är oförsvarligt att importera vapen från ett land som bryter mot mänskliga rättigheter. Det är mycket viktigt att markera detta. Fi står för en hållbar tvåstatslösning, där Israel drar tillbaka sin närvaro och öppnar kanalerna in i Gaza och palestinska områden, säger Veronica Svärd, riksdagskandidat för Feministiskt initiativ från Göteborg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV