Prenumerera

Logga in

Feminism + elektronisk musik = Femtech

På lördag arrangerar Uppsala Feminist Festival of Electronic Music and Arts (Femtech) en endagsfestival i Uppsala som vill visa att ”elektronisk musik är allt förutom enformigt utan kommer i många olika färger, former och variationer, inte bara musikmässigt”. Vi ställde tre frågor till Em Göthberg som är med och arrangerar festivalen.

Vad är Femtech och vad är syftet med evenemanget?

– Vi som är med och arrangerar detta har länge varit trötta på dagens utbud av evenemang för elektronisk musik. Det är en genre som är extremt mansdominerad och vi har längtat efter något som bryter mot den. Syftet med Femtech är alltså att visa att det finns alternativ till dagens scen, vi vill visa att det går att förena feminism med elektronisk musik – och att resultatet blir fantastiskt! Vi önskar att både publik och andra arrangörer kan se att elektronisk musik är allt förutom enformigt, det kommer i många olika färger, former och variationer, inte bara musikmässigt.

Femtech beskrivs som ”ett alternativ till dagens homogena elektroniska scen genom att tydligt bryta mot mansdominansen inom scenen”. Arrangörerna tar också ”ställning mot sexism, rasism, homofobi, transfobi samt alla typer av diskriminering”. Kan ni beskriva några av de utmaningar som utsatta grupper, såsom kvinnor och rasifierade, stöter på inom den elektroniska musik- och konstscenen?

– Som inom många andra musikgenres så är det oftast vita cis-män som får ta mest plats. Detta påverkar såklart alla andra grupper som inte passar in i den mallen. Det handlar om att bryta normer och strukturer för att låta alla ta plats.

På vilket sätt tror ni att Femtechs festival är normbrytande inom branschen, till exempel vad gäller representation bland musikerna- och konstnärerna?

– Vi har bokat talangfulla akter som ofta hamnar i skymundan på bekostnad av deras manliga kollegor. Vi har också försökt i högsta grad att boka anti-rasistiskt och normkritiskt, till exempel har vi Planningtorock och Aérea Negrot som på många sätt arbetar normkritiskt med sin musik och konst.

– Vi har också ett workshop-program, med bland annat separatistisk DJ-workshop och prova-på Roller Derby. Dessa får bara de som identifierar sig som kvinnor och/eller transpersoner delta i. Det är viktigt för oss att skapa trygga rum där icke-män kan få testa nya saker och vi hoppas att dem också tar med sig dessa erfarenheter hem.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV