Startsida - Nyheter

Sabotage mot Fi i vallokalerna

Björn Nilsved, styrelseordförande i Fi Skåne, har utvecklat systemet för Fi:s volontärer som delat ut valsedlar. Nu jobbar han med att sammanställa de rapporter som kommit in från volontärerna.

– Vi har hittills samlat rapporter om 30 felaktigheter i vallokaler som vi tycker är allvarliga nog att anmäla till Valmyndigheten. I 14 dokumenterade fall har valsedelsförrättarna felaktigt sagt att en väljare inte kan rösta genom att skriva partinamnet på en blank valsedel och i sju fall har valsedelsplaceringen inte varit likvärdig.

Andra exempel på sådant som Fi nu kommer anmäla är att valförrättare inte har kunnat svara på frågor om ångerröstning, att de har varit osäkra på om partier får lägga ut egna valsedlar. Fi, som inte kunnat trycka upp och distribuera tillräckligt många valsedlar, har också missgynnats av att inga blanka valsedlar funnits tillgängliga i vallokaler. I Stockholm finns en rapport om att valförättare plockade fram blanka sedlar ur en låda först efter mycket tjat och samtal till valupplysningen. De påstod först att de inte hade fått några.

– I flera av fallen har våra volontärer och väljare stått på sig och ringt till valnämnden i kommunen och först då fått problemet rättat. Men det krävs ju mycket mod att stå upp emot en person som representerar en myndighet och kräva sin rätt – alla har inte kunnat göra det, säger Björn Nilsved.

Han berättar också att personal i en vallokal i Södertälje ska ha sagt "här röstar vi inte på Fi" till en väljare. En annan blev trakasserad av en äldre man som arbetade inne i vallokalen, som sade att en väljare uppenbarligen skadat huvudet då hen bad om Fi-blanketterna.

Trots det 30-tal felaktigheter som är tillräckligt allvarliga för att anmäla, menar Nilsved avslutningsvis att valet på det stora hela har gått relativt bra.

– Det känns som ett bättre läge nu jämfört med förra valåret.

Maria Petterson, ordförande i Fi:s partistyrelse är hårdare i sin bedömning och slår fast att Fi är kritiska till valnämndens hantering av valet, som präglats av icke-demokratiska inslag.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV