Startsida - Nyheter

#val2014: Nazister attackerade vallokaler i Stockholm

Tove Hägg, pressansvarig vid Stockholmspolisen kommenterar det knapphändiga som än så länge går att slå fast.

– Det vi vet är att incidenter av liknande sort inträffade först klockan 16.23 i Kärrtorps gymnasium och sist vid 18.19 i Alvik, även Enskedefältets skola och Solna blev utsatta mellan de två klockslagen. I Kärrtorp ska männen även ha filmat och en man som befann sig i lokalen blev ofredad.


I sociala medier råder det inga tvivel om att det här rör sig om nazister, troligast från Svenska motståndsrörelsen, vilket också Aftonbladet slagit fast. Finns det något som talar emot det?

– Problemet är att vi inte kan vara säkra på någonting eftersom vi inte har identifierat männen, det måste vara första prio. Som myndighet kan vi inte uttala oss om sådant innan vi vet. Det har kommit in reaktioner, men inget vi kunnat slå fast än. Nu återstår att gå vidare i utredningen med bland annat bildanalys och se vad vi kan få fram.


Vad är männen misstänkta för?

– Det handlar i så fall om otillbörligt verkande vid röstning och brott mot rösthändigheten.


Hur ser ni på att människor blir utsatta för det här på valdagen i Sverige?

– Vi hade så klart hoppats på att man skulle kunna gå och rösta utan att någon alls ska bli utsatt eller att någon beter sig på det sättet, det är en del av vårt demokratiska samhälle.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV