Startsida - Nyheter

Nyheter

Barnmorskeupproret har uppnått strategiskt mål

Efter två års kamp har barnmorskor i Stockholm uppnått ett formellt och beständigt inflytande. För att göra mesta möjliga av den nya situationen övergår nu Barnmorskeupproret i ett råd, som samlar den kompetens som tidigare saknats vid beslutsfattandet. Rådet blir också en plattform för att uppnå övriga mål. Hur valet inverkar på möjligheterna att nå dessa är ännu för tidigt att säga.

Förra veckan bildades Stockholms Barnmorskeråd. Det är ett resultat av de strategiska mål som barnmorskeupproret satte upp redan vid starten i Stockholm för två år sedan, berättar Ia Jeppsson, barnmorska och en av förgrundsfigurerna i barnmorskeupproret.

– Att finnas med i rådgivande och beslutande organ är grunden för att få till stånd en förändring. Det är där makten att påverka ligger, konstaterar hon.

I Barnmorskerådet ingår representanter för alla yrkets verksamhetsområden; förlossning, eftervård (BB), mödravård, fostermedicin, IVF, gynekologi samt sesam/ungdomsmottagning. Dess uppgift blir att bistå med underlag till de två barnmorskor som valts in i det såkallade reprorådet, ett av flera råd med sakkunniga som i sin tur förser beställarna i Hälso- och sjukvårdsförvaltningen med beslutsunderlag.

Försummad kunskap

Ia Jeppsson förklarar att det är de folkvalda politikerna som fattar beslut om prioriterade frågor och fördelning av pengar, men beställarna beslutar om hur prioriteringarna ska genomföras med hjälp av sakkunnigråden.

– I de råden sitter till 99 procent läkare och de allra flesta är verksamhetschefer. De har naturligtvis sina egen agenda vilket bidrar till att göra den här världen väldigt protektionistisk och hierarkisk. För att få vården att fungera väl och även kostnadseffektivt måste vi naturligtvis ha med alla yrkesgrupper som arbetar nära patienten när vården utformas och planeras. Så är inte fallet i dag, konstaterar Ia Jeppsson.

Konsekvensen är att det finns barnmorskeforskning och, inte minst, ”best practice” som ännu inte tas någon hänsyn till. Tack vare det opinionsbildande arbetet som barnmorskupproret bedrivit gentemot politikerna finns nu alltså två barnmorskor i det reproduktiva rådet, som behöver stöd för att göra sig hörda.

Det är en av flera roller som Stockholms barnmorskeråd kommer att fylla:

– Det är en mycket kompetent råd med en rejäl kunskapsmassa. Vi kommer att bistå våra sakkunniga barnmorskor inför deras möten i ”repro-rådet” och även vara ett råd för politiker, media och andra att vända sig till i sakfrågor. Vi kommer själva att ligga i framkant och lyfta frågor som är aktuella. Här finns kunskapen.

Mycket valfläsk

Hur möjligheterna till inflytande påverkas av valet är ännu oklart. Om det preliminära resultatet står sig förblir Alliansen i majoritet i landstinget, om än lite mindre. Sverigedemokraterna kommer in som vågmästare, men är inte ett parti som de andra är beredda att samarbeta med, på grund av partiets bristande respekt för människors lika värde. I stället kommer Alliansen fortsatt behöva söka stöd hos den övriga oppositionen. Ia Jeppsson konstaterar att det varit mycket valfläsk, och lätt att lova guld och gröna skogar för de som sitter i opposition.

– Vi får se, men vi har många kontakter inom Stockholms läns landsting och blir i princip dagligen kontaktade av politiker för råd och hjälp. Vi är som grupp inte partipolitiska.

Så vad händer nu med barnmorskeupproret?

– Barnmorskeupproret har gjort sitt. Väckt opinion och startat debatten, fått igång politiker och andra. Vi har arbetat så oerhört intensivt och det här är nästa steg. Det är naturligtvis ett långsiktigt arbete. Det tar tid att jämna ut maktstrukturerna men vi har uppnått så mycket under vårt arbete de sista två åren så vi är hoppfulla att fler snabba förändringar ska komma till stånd.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV