Enligt en ny rapport från Association for Progressive Communications (APC) program för kvinnors rättigheter tar Facebook, Twitter och Youtube inte våld mot kvinnor på tillräckligt stort allvar.
Två av dem har riktlinjer för att anmäla och hantera förekomsten av sexuella trakasserier och direkta hot om våld mot kvinnor, och Facebook har mest information om hur anmälningar ska gå till men samtliga får lägsta betyg eftersom det finns problematiska tendenser som ser likadana ut hos alla. Till exempel råder oklarheter om hur beslut fattas och på vilka grunder. Dessutom pekar APC på:
-
En ovilja att arbeta direkt med teknikrelaterat våld mot kvinnor tills det blir en PR-fråga.
-
Brist på öppenhet om processen kring rapportering och upprättelse
-
Obefintligt samarbete med kvinnor utanför Nordamerika och Europa.
-
Inget offentligt engagemang för mänskliga rättigheter
Rapporten från APC tar fasta på att det handlar om tungt mansdominerade arbetsplatser enligt företagens egna mångfaldsredovisningar. Organisationen driver en global kampanj och har utformat verktyg som för att alla lätt ska kunna bidra med sina erfarenheter av att rapportera överträdelser till de stora sociala nätverken. Målet är att uppmuntra teknikföretagen att utbilda sin personal och införa riktlinjer om öppenhet vid hanteringen av nättrakasserier.
Jan Moolman, projektledare för APC:s projekt End violence: Women’s rights and safety online säger i ett pressmeddelande:
”Det är osannolikt att företag kommer vidta några effektiva åtgärder till förmån för kvinnor eller någon annan utsatt grupp. Trots att de flesta har mekanismer på plats för att agera mot de här kränkningarna finns väldigt lite officiell information om hur de arbetar. Vi vet inte heller vilken form av utbildning personalen genomgår och vilka värderingar som styr de beslut som tas. Slutligen finns en tendens att förskjuta ansvaret för att hantera den här typen av trakasserier till stater eller regeringar. Och jag tycker att vi verkligen håller på att missa ett viktigt tillfälle att påbörja en förändring på riktigt.”