Startsida - Nyheter

Skånepolisens mångmiljonskuld för registrering av romer

Ett år har gått sedan journalisten Niklas Orrenius i Dagens nyheter avslöjade att Skånepolisen hade ett register över romer. Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden kom fram till att registret var olagligt på flera punkter. Diskrimineringsombudsmannen har velat få utrett om det Skånepolisen ägnat sig åt varit etnisk profilering, men en brottsutredning som inleddes lades ner då ingen enskild polis ansågs kunna hållas ansvarig för registreringen.

Justitiekansler Anna Skarhed har kommit fram till att varje person som förekommer i det så kallade romregistret, nära 5 000 personer, varav 1 000 barn, har rätt till skadestånd på 5 000 kronor. Sedan i maj när beslutet fattades har över 2 200 personer krävt skadestånd och Justitiekanslern har beviljat ansökningar från över 1 800 personer.

För att ha rätt till skadestånd räcker det att finnas med i databasen. Skånepolisen ska stå för notan, men har så stora underskott att de 9,3 miljoner kronor som hittills beviljats tas ur Rikspolisstyrelsens kassa.

Läs mer i DN:s samlade rapportering om romregistret.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV