Startsida - Nyheter

Historisk resolution stöd i kampen för hbtq-rättigheter

Resolutionen innebär att stater ska motverka våld och diskriminering av hbtq-personer. Denna resolution är en uppföljning av en tidigare resolution för tre år sedan om kränkningar baserade på sexuell läggning och könsidentitet. Den nya resolutionen från i fredags kväll har hyllats av hbtq-aktivister och organisationer som menar att den kommer att underlätta deras kamp i många länder och stärka hbtq-personers ställning i samhället.

– Att hbtq-personer har rätt att hävda sina rättigheter precis som alla andra människor borde vara vedertaget i dag, men tyvärr ifrågasätts det fortfarande att hbtq-personer har rättigheter. MR-rådets resolution är därför ett viktigt dokument för den globala hbtq-rörelsen. Den lyfter reella problem som hbtq-personer möter dagligen och tydliggör att de mänskliga rättigheterna omfattar alla utan undantag, meddelar Felicitas Falck, en av två ordföranden för RFSL:s internationella utskott.

Resolution introducerades av Brasilien, Chile, Colombia och Uruguay och fick stöd av ytterligare 42 länder.

Enligt RFSL ger resolutionen FN:s högkommissarie för de mänskliga rättigheterna i uppdrag att uppdatera en studie om våld och diskriminering av hbtq-personer för att sprida kunskap om hur situationen kan förbättras. Än viktigare är det faktum att det finns ett fortsatt mandat för MR-rådet att arbeta med hbtq-personers rättigheter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV