Startsida - Nyheter

Ohållbara arbetsvillkor inom socialtjänsten

Hälften av landets socialchefer har svårt att rekrytera erfarna socialsekreterare. Särskilt svårt är det inom barn- och ungdomsvården.

Det framgår av en studie som fackförbundet Visions ordförande Annika Strandhäll lyfter fram i en debattartikel om den ohållbara situationen inom socialtjänsten och som kommer att presenteras under Socialchefsdagarna som inleds i Göteborg på onsdag, den 1 oktober.

Enligt studie som Pia Tham, filosofie doktor i socialt arbete vid Högskolan i Gävle, har gjort överväger dessutom allt fler att byta yrke ofta eller ganska ofta. En viktig orsak är den höga arbetsbelastningen. Socialsekreterare lägger allt mer tid på att utreda, och mindre tid på förebyggande socialt arbete och på behandling, den typ av arbetsuppgifter som kräver mer tid.

Situationen är allvarlig, och får konsekvenser för utsatta människor, framhåller Annika Strandhäll. Vision efterlyser därför riktlinjer för ett nationellt mått på antal ärenden per handläggare. Riktlinjerna skulle utformas av Socialstyrelsen. "Vi efterfrågar inte ett specifikt tal. Vision vill se ett sammanvägt mått som tar hänsyn till exempelvis personalens erfarenhet och ärendenas komplexitet, liknande det som nu används i Göteborgs stad." skriver Annika Strandhäll.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV