Startsida - Nyheter

Handels och Kommunal välkomnar stopp för missbruk av visstidsanställningar

Både Handelsanställdas förbund och Kommunal välkomnar överenskommelsen mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet om arbetsmarknadspolitiken, som bland annat vill stoppa staplandet av visstidsanställningar på varandra.

– Det är en myt att tillfälliga anställningar leder till ett tryggt, fast jobb. Osäkra anställningar har ökat inom handeln och det är viktigt att den negativa utvecklingen stoppas. Vi ser fram emot att få se detaljerna om hur regeringen ska förhindra staplandet av visstider,” säger Susanna Gideonsson, Handels förbundsordförande i ett pressmeddelande.

Handels rapport Otrygghet och flexibilitet, som publicerades i maj, visar att mer än var tredje Handelsmedlem med tidsbegränsad anställning inom detaljhandeln har haft det i mer än fyra år.

– Många av våra medlemmar lever år ut och år in med den osäkerhet det innebär att aldrig veta hur det blir med försörjningen, trots att de jobbar hos samma arbetsgivare. De får kontrakt på få timmar eller blir inkallade med sms vid behov, säger Susanna Gideonsson.

Handels kräver nu också att regeringen slopar begreppet allmän visstidsanställning i Lagen om anställningsskydd, som ger arbetsgivare rätt att anställa på visstid utan motivering.

– Våra medlemmar vill ha trygga jobb. Inte ens 1 procent vill ha tidsbegränsad anställning. Vi vill stoppa missbruket med olika osäkra anställningsformer och avskaffa den värsta formen, allmän visstid. Arbetsmarknadens parter, fack och arbetsgivare, bör komma överens om när anställningar på visstid är befogade, säger Susanna Gideonsson.

Även Kommunals ordförande Annelie Nordström, ser positivt på överenskommelsen. Flera av förslagen är i linje med de satsningar på välfärden som Kommunal menar är en förutsättning för att minska klyftorna i samhället:

– ­Jag tycker att överenskommelsen mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet ser mycket lovande ut. Kommunal har i sin valrörelse varit mycket tydlig med att Sverige måste satsa på välfärden, och det är glädjande att vi har blivit hörsammade i våra krav, säger Annelie Nordström.

– Satsningarna på välfärden är avgörande för att minska klyftorna i samhället och återskapa människors förtroende för politiken och vårt gemensamma samhälle. Vi har ett skarpt läge inom vården och omsorgen. Det måste till bättre bemanning och missbruket av visstidsanställningar måste få ett slut. Därför är det glädjande att S och MP visar att de vill gå i denna riktning. Vi ser fram emot fler detaljer kring hur de vill förhindra att visstider staplas på varandra, fortsätter Annelie Nordström.

– Det är även mycket bra att Socialdemokraterna och Miljöpartiet är överens om höjt tak i a-kassan. Vi hoppas att förstärkningen av a-kassan också innebär att deltidsregeln slopas. En tredjedel av alla som blivit utförsäkrade ur a-kassan på grund av denna regel är medlemmar i Kommunal, framhåller Annelie Nordström.

– Vi ser positivt på överenskommelsen, och nu hoppas vi att de nya förslagen går igenom, avslutar Annelie Nordström.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV