Startsida - Nyheter

Allvarlig anklagelse mot fängslade Ghavami

Ghonche Ghavami greps i juni utanför Azadi-sporthallen i Teheran i samband med en protestaktion för kvinnors rätt att få tillträde till en volleybollmatch. Hon försökte tillsammans med några andra unga kvinnor trotsa tillträdesförbudet för kvinnor.

Den 22 september, efter 87 häktningsdagar utan anhållningsbeslut, har hon officiellt fått något som motsvarar häktningsförhandling. Den iranska regimens justitiemyndighet säger att Ghavamis arrestering och häktning "har ingenting med idrott att göra". Hon är anklagad för anstiftandet av regimkritiska kampanjer och "propaganda mot regimen".

Samtidigt skriver regimtrogna och mer konservativa nättidningar att det bredda stödet för Ghonche Ghavami utomlands och i västerländsk media är ett tecken på att hon hade "en mission" i Iran.

Hennes fall hamnar nu hos den så kallade revolutionära domstolen som tar itu med oppositionella och säkerhetsrelaterade anklagelser. Ghavamis mor säger till media att dottern är anklagad för att ha organiserat och lett protester mot regimen. Detta är anklagelse med allvarliga konsekvenser enligt den iranska regimens lagar. Ghavami förhördes i 86 dagar enligt hennes mor. "Min dotter förhördes oftast om aktionen utanför volleybollmatchen. De ville veta varifrån hon har fått "ordern att organisera en sådan kampanj". Modern sade till BBC/Persiska att hon är förvånad över den långa förhörstiden. "Hon är ju inte en terrorist, det är terrorister som förhörs så länge", sade hon i intervjun.

Ghonche Ghavami är 25 år och studerande vid SOAS-universitetet i London.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV