Prenumerera

Logga in

Feminister om regeringsbildningen

Margot Wallström, Åsa Regnér, Isabella Lövin, Ylva Johansson och Alice Bah Kuhnke. Det är några av statsråden i den nya regeringen som presenterades i dag som väcker förhoppningar bland feminister. Men som flera också konstaterar, så måste den kursändring i politiken som uttrycks i regeringsförklaringen förankras i riksdagen också.

Feministiskt Perspektiv har fått kommentarer till regeringsbildningen, utifrån flera olika utgångspunkter. Gunvor G Ericson, som under den gångna mandatperioden varit jämställdhetspolitisk talesperson för Miljöpartiet. Hon är förvånad över att jämställdhetsministerposten kombineras med äldre- och barnfrågor:

– Det känns som ett gammaldags perspektiv. Jämställdhetsperspektiv måste in i alla politikområden.

Samtidigt tycker hon att det är bra med en feministisk regering.

– Nu gäller det att fler i riksdagen vill driva en feministisk politik för de lagändring som föreslås. konstaterar hon.

Kvinnojouren Terrafem välkomnar, precis som fler från kvinnojoursrörelsen, Åsa Regnér som jämställdhetsminister. Bernardita Nuñez, verksamhetsledare, berättar att Terrafem har samarbetat med Regnér, både i hennes egenskap av tjänsteman under tidigare S-regering och som generalsekreterare för RFSL. Nuñez lyfter också fram att Terrafem har fler vänner som nu ingår i regeringen, till exempel bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan, utbildningsminister Gustav Fridolin och justitieminister Morgan Johansson.

– Vi glädjs även åt att Alice Bah Kuhnke och Aida Hadzialic har utsetts till prestigefyllda poster som kultur- och demokratiminister och gymnasie- och kunskapslyftsminister.

Bernardita Nuñez, verksamhetsledare Terrafem.

Sveriges Kvinnolobby gläds åt att flera av kraven de drivit, bland annat jämställdhetsintegrering i all verksamhet och av statsbudgeten, rätten till heltid, avskaffandet av vårdnadsbidraget och förbud mot sexköp utomlands lyfts upp på den politiska agendan av den nya regeringen. Kvinnolobbyns ordförande Gertrud Åström välkomnar Åsa Regnér till posten som barn-, äldre- och jämställdhetsminister i sin kommentar:

– Vi lovar att vara kraftfulla kritiska påhejare för att förverkliga kraven.

Och då menar Åström inte bara regeringens egna förslag, utan även de som ligger färdiga hos Sveriges Kvinnolobby att räcka över till regeringen.

– Bland annat vill vi se en lagstiftning mot surrogatmödraskap och en individualiserad föräldraförsäkring. Vi driver också krav på en särskild jämställdhetsmyndighet för ett effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken. Vi vill se bättre villkor för kvinnoorganisationerna och att Kvinnokonventionen blir känd och använd. Kvinnorörelsen har visat sig kraftfull och oöverträffad när det gäller att förbättra kvinnors livsvillkor. Ett jämställt samhälle där kvinnor har fulla mänskliga rättigheter är vår vision. Vi ser fram emot att driva på för att detta ska bli verklighet i Sverige!

Gertrud Åström, ordförande för Sveriges Kvinnolobby.

Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund (SKR) konstaterar att det varit ”efterlängtat med en utrikesminister som vet nödvändigheten i att alltid prioritera kvinnor och flickors situation och rättigheter. Margot Wallströms unika erfarenheter av att arbeta mot sexuella våld i krigs- och konfliktområden kommer att vara mycket värdefulla.”

När DN ber Margot Wallström kommentera sin företrädare på utrikesministern vill hon inte recensera Carl Bildt, utan helt enkelt förespråka en rödgrön utrikespolitik.

– Jag ska också se till att det blir en feministisk utrikespolitik. Att jobba med frågan kvinnor, fred och säkerhet är en prioriterad fråga för mig, säger Margot Wallström till SVT.


Kvinna till Kvinnas generalsekreterare, Lena Ag, hade redan förberett en önskelista till den blivande utrikesministern och kommenterar regeringsbildningen så här:

”Spännande med Margot Wallström som utrikesminister – bådar för att frågor om kvinnor, fred och säkerhet och sexuellt våld ges större prioritet i den svenska utrikespolitiken. Saknade dock dessa perspektiv i regeringsförklaringen. Isabella Lövin , också intressant namn. Kompetenta kvinnor. SD säger ”hjälp” om Åsa Regnér som jämställdhetsminister, vi säger HURRA!”

Lena Ag, generalsekreterare, Kvinna till Kvinna.

Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet (IKFF) ser fram emot dialog kring fred, säkerhet, nedrustning och kvinnors rättigheter med Wallström, och med Lövin som är ny biståndsminister. IKFF:s avgående generalsekreterare Josefine Karlsson skrev dock ett mycket kritiskt inlägg på sin blogg efter regeringspartiernas uppgörelse om försvarspolitiken och vapenexporten, med ökade anslag och satsning på Jas-plan.

”Nej, MP och S, bättre än så här måste den nya regeringen vara på att sätta mänskliga rättigheter och demokrati först. Jag funderar också över vad som kommer att prioriteras ned i budgeten för att bekosta de här enorma investeringarna. Istället borde steg ha tagits i riktning mot en omställning av vapenindustrin till exempelvis miljöteknik.

Vapenexporten är den första frågan som nu riskerar offras och med den de människor som drabbas direkt och indirekt av exportens konsekvenser i länder. Det handlar om länder vilka, precis som Sverige nu gör, lägger pengar på upprustning istället för verklig säkerhet och utveckling. Det borde den nya regeringen motverka, och inte bidra till genom fortsatt export. Jag hoppas att den utlovade skärpningen av reglerna blir en riktig skärpning.” skriver hon.

Josefine Karlsson, generalsekreterare IKFF.

Shadé Jalali är utredare på fackförbundet Unionen och författare till rapporten Anständigt liv och boken Stoppa skitlivet.

– Det är superkul att just Ylva Johansson fick rollen som arbetsmarknadsminister. På releaseseminariet för boken Stoppa skitlivet var hon väldigt tydlig med att hon vill arbeta för att stoppa skitlivet, som är en konsekvens av att alltfler har tillfälliga anställningar, säger hon och konstaterar att Ylva Johansson, Annika Strandhäll och Stefan Löfvens alla står facket nära och blir ministrar med strategiskt viktiga positioner. Jalali hoppas att det ska leda till en tryggare arbetsmarknad ”där det ska gå och leva på sin lön och med bra sociala försäkringar där du inte behöver vara frisk för att orka vara sjuk”.

– Det ska också bli intressant att se hur regeringen har tänkt och hantera integration och migrationsfrågorna utan att ha en minister på de posterna. Sen har Mehmet Kaplan en stor utmaning framför sig då vi i dag är i avsaknad av en bostadspolitik och det bidrar till ojämlikheten i landet. Han behöver föra en bostadspolitik som är baserad på jämlik tillgång till bra boenden istället för att som förra regeringen helt uppluckra bostadspolitiken och låta marknaden sköta bostadsfrågan, anser Shadé Jalali.

Shadé Jalali.

Sanna Vestin, ordförande för Flyktinggruppernas riksråd (Farr), som drivit frågan om lagliga vägar för asylsökande under hela supervalåret gläds åt att regeringen lovar verka för det.

– Men det räcker inte att regeringen säger att lagliga vägar skulle vara bra. Vi kräver att regeringens representanter även i de slutna rummen inom EU-kretsen går fram med konkreta förslag till lagliga vägar – och rapporterar tillbaka om förhandlingarna. Det kan komma att behövas att Sverige går i spetsen, om regeringen menar allvar, betonar hon.

Sanna Vestin saknar också de asylrättsliga frågorna.

– Det är inte tillräckligt att Sverige har ett stort asylmottagande om en del av de asylsökande utvisas på grund av orimliga beviskrav och andra brister i proceduren. Den tillträdande regeringen måste ta allvarligt på den kritik som kommit inte bara från oss och från asylsökande utan även från till exempel UNHCR.

– Vi vill inte recensera Morgan Johansson, som inte har haft detta som område tidigare. Men eftersom skrivningarna om en human migrationspolitik hittills är vaga så hoppas vi han kommer att ta tillfället i akt att sätta sig in i en del av våra många konkreta förslag.

Här utvecklar hon Farrs syn på flyktingpolitiken och för övrigt anser Sanna Vestin personligen att det är positivt att flera i regeringen har utländsk bakgrund.

Sanna Vestin.

Karen Austin, ledamot i Feministiskt perspektivs styrelse, välkomnar den aviserade forskningen om strukturell rasism. Hon konstaterar att afrofobi definieras och får en egen plats i regeringsförklaringen, liksom frågor som rör ohälsa bland unga hbt-personer och flickor med funktionsnedsättningar.

– Det tar sin utgång från de rapporter som vi har skrivit fram på den myndighet jag arbetar på. Det visar att den nya regeringen har läst in sig på fakta och som de inte har haft mandat att tidigare göra politik på, menar Austin.

Hon anser att Åsa Regner som jämställdhetsminister bådar gott för de sexualpolitiska frågorna, att det är hög tid att barnkonventionen blir svensk lag och att sex ska förutsätta samtycke.

– Det finns inga ord för att förklara den glädjen. Inga relativiseringar längre om att hon också vill eller att han inte förstod ett nej. Tack!

– Alice Bah Kunke som ungdoms- och demokratiminister är ett bra val. Hon är en visionär och värderingsstyrd.

– Vad saknade jag? Inte mycket. Sen vet vi att detta ska bli praktik och politik och förhandlas fram i riksdagen. Det bådar inte gott. Men just nu gläds jag åt den regeringsförklaring som visade på visioner och som vill något för alla svenskar fattiga som rika, med funktionsnedsättningar och inte, med olika sexuella preferenser och med tankarna på att vi har svenskar i det här landet som föds med olika kön och på olika platser i världen.

Karen Austin.

RFSL och RFSL Ungdom noterar i ett gemensamt pressmeddelande att ”två av de nya ministrarna har en stark koppling till och erfarenhet av det civila samhället” och syftar då på Åsa Regnér och Alice Bah Kuncke, som i sin roll ansvarar för hbtq-frågorna. Uttalandena i regeringsförklaringen om behovet att undanröja risker för unga hbtq-personers hälsa och att polisen ska prioritera arbetet mot hatbrott välkomnas, liksom löftet att se över stjärnfamiljers situation

Löfven nämnde också att ”stjärnfamiljers” situation ska ses över. RFSL och RFSL Ungdom hoppas nu att könsneutral föräldraskapspresumtion och embryodonation skyndsamt ska införas, samt att tillgången till assisterad befruktning ska gälla alla, oavsett kön och relationsstatus. Förbunden kommer att bevaka att hbtq-perspektivet inte glöms bort i den nya biståndspolitiska plattform som planeras, och betonar, angående den migrationspolitiska plattform som kommer ligga fast, att rättssäkerheten i asylprocessen måste garanteras.

”RFSL och RFSL Ungdom kommer nu att begära uppvaktning av ansvariga ministrar för att diskutera både frågor som nämndes i regeringsförklaringen och frågor som utelämnades. Bland annat kommer justitieminister Morgan Johansson att uppvaktas i frågorna om översyn av utlänningslagen och smittskyddslagen och demokratiminister Alice Bah Kuncke om hbtq-perpektivet i regeringens politik generellt.”

RFSL och RFSL Ungdom kommer också arbeta för att skadestånd betalas ut till personer som tvångssteriliserats till följd av den gamla könstillhörighetslagen.

Josefina Lundgren Skerk, valombudsman på Socialdemokraterna i Värmland trodde först att Alice Bah Kuhnke skulle ha hand om samefrågorna och såg fram emot att arbeta med henne och den nya regeringen. Men informationen var felaktig och nu är Lundgren Skerk mer skeptisk till vad som går att åstadkomma:

”Sameminister är Sven-Eric Bucht. Han är handlingskraftig, kompetent och en utmärkt landsbygdsministerkandidat. Men han har också hela sin väljarbas från ett av Sveriges allra mest samefientliga områden. Han skulle ju inte ens kunna kliva ur bilen hemma utan att bli nerslagen om han tog stark ställning för oss. Efter att ha debatterat gruvfrågan med honom undrar jag dessutom var han överhuvudtaget står i samiska frågor. Och så ska vi samer stuvas in under näringsdepartementet som något slags boskap. Det finns många positiva exempel från Norge och Finland om hur samiska frågor kan hanteras hos regeringen. Vad hände, Socialdemokraterna?”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV