Startsida - Nyheter

FN-expert: Rättsväsendets oberoende hotat i Guatemala

Gabriela Knaul, FN:s särskilda rapportör för domare och advokaters självständighet, har uttryckt allvarlig oro över den senaste tidens processer för att utse domare till Guatemalas högsta domstol och appellationsdomstol.

– De här urvalsprocesserna genomfördes inte i enlighet med internationell standard på området, särskilt inte vad gäller objektivitet och transparens, vilket påverkar rättsväsendets oberoende i landet, säger Knaul i ett pressmeddelande.

Hon uppmanar de nationella myndigheterna att göra om processerna för att försäkra sig om att domstolarna kommer att ha oberoende, rakryggade och kompetenta domare. Knaul betonade att internationell lagstiftning tvingar stater att utse domare med strikta urvalskriterier via en transparent process, vilket även den nationella lagstiftningen kräver.

Kritiken har framförts till berörda myndigheter, senast i augusti innan urvalsprocesserna hade slutförts. Den oberoende experten konstaterar att varken valberedningar eller Guatemalas kongress hörsammat detta, och att det rör sig om samma brister som hennes företrädare Leandro Despouy påtalade redan 2009.

– Jag uppmanar institutionerna och myndigheterna i Guatemala att ta ansvar för att bevara rättsväsendets oberoende och opartiskhet och de framsteg som nyligen gjordes av Guatemala i kampen mot straffrihet, säger Gabriela Knaul.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV