Prenumerera

Logga in

Oklar juridisk grund för en häxjakt på papperslösa

Mitt i den pågående flyktingkatastrofen väljer EU att täppa till gränserna och satsa på en storskalig polisaktion för att spåra papperslösa inom Europa. Aleksandra Eriksson talar med Malin Björk och Soraya Post i Bryssel om Mos Maiorum, EU-polisoperationen som sätts igång på måndag 13 oktober.

På måndag inleder flera av EU-ländernas polisstyrkor, däribland den svenska, en särskild insats för att kartlägga papperslösas färdvägar. Närmare 18 000 poliser förväntas utföra särskilda identitetskontroller på tågstationer, flygplatser, motorvägar och andra transportvägar. Den samordnade insatsen riktad mot papperslösa kommer ske både vid EU:s yttre gränser och inom Schengenområdet. Det uttalade målet är att slå mot flyktingsmugglare samt stärka det europeiska samarbetet mot irreguljär migration.

Kritiker menar dock att kampen mot kriminella smugglarligor är en rökridå för en häxjakt på papperslösa.

Frivilligorganisationerna International Migrants Alliance Europe Chapter, Migrante Europe och Migrante Netherlands skriver i ett gemensamt uttalande:

”Det finns redan en uppsjö av lagar om bekämpning av kriminella syndikat som gör Mos Maiorum helt onödig och uppenbart diskriminerande. Insatsen väcker frågor, inte bara om polisens effektivitet när det gäller brottsbekämpning, utan även om hela ramverket för vems fred och säkerhet som värnas med denna polisaktion.”

Inga kommentarer från Malmström

Insatsen är ett initiativ av det italienska ordförandeskapet i samarbete med EU-rådet, Europol och Frontex. Ingen av dessa parter vill gå in på vidare detaljer för att inte äventyra insatsens effektivitet. Därför är det heller inte känt vilka som deltar, men alla EU:s medlemsländer samt Island, Norge och Schweiz fick en inbjudan.

EU:s avgående kommissionär för inrikes- och migrationsfrågor, Cecilia Malmström, har många gånger varnat för att det är bristen på lagliga alternativ som driver desperata människor till livsfarliga och regelvidriga färder under smugglares ledning.

Hennes tilltänkta efterträdare på posten är greken Dimitris Avramopoulos. I förra veckans utfrågning på Europaparlamentet slog han fast att det bästa sättet att bekämpa illegal migration är genom lagliga invandringsvägar.

Feministiskt Perspektiv sökte Malmström för att fråga om Mos Maiorum är rätt väg att gå. Kommissionären avböjde dock att kommentera och hänvisar till de myndigheter som arrangerar aktionen.

Malin Björk, som sitter i Europaparlamentet för Vänsterpartiet, tycker att aktionen är ”oacceptabel”.

– Mitt i en djup flyktingkris där folk flyr sina hemländer som kollapsat väljer EU att lägga resurserna på en intern polisjakt på papperslösa.

Hon fick först höra om planerna förra veckan från några papperslösa i Bryssel och har sedan dess begärt ytterligare information från EU-rådet och ordförandeskapet. Hittills vet hon bara att Sverige deltar i operationen, det bekräftades av hennes kollegor i riksdagen.

Allvarlig fara – för vem?

Det är oklart på vilken juridisk grund som insatsen baseras. Interna gränskontroller inom Schengenområdet är bara tillåtna om det föreligger allvarlig fara för säkerhet och allmän ordning.

Malin Björk spånar i att rättsgrunden skulle kunna vara att man anser flyktingsmugglare vara en gränsöverskridande kriminell aktivitet som rättfärdigar sådana insatser. Men i så fall har flyktingsmugglarna blivit en förevändning för att legitimera en massiv aktion mot papperslösa, menar hon.

– Det finns redan sätt att utforska flyktingsmugglares verksamhet som är mycket mer effektiva. Till exempel har Frontex så kallade ’debrief officers’ som får genomföra intervjuer på flyktingförvaringar. Men det är stor skillnad på sådana intervjuer som sker på frivillig basis och Mos Maiorum, säger Malin Björk.

Tillsammans med sina kollegor från Europeiska enade vänstern/Nordisk grön vänster ska hon be att frågan diskuteras i plenum. Hon hoppas på stöd från parlamentets gröna och socialdemokratiska grupper.

Även Soraya Post från Feministiskt Initiativ är kritisk. Hon beskriver insatsen som ett ”fruktansvärt verktyg för att diskriminera och underminera medborgarnas säkerhet”.

– Det blir en otroligt sorglig uppvisning i diskriminering på grunder av utseende, klasstillhörighet och kultur. Jag kommer följa ärendet för att få så mycket information som möjligt och sen ta upp ärendet inom Parlamentets socialdemokratiska grupp och utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter.

Knapphändig information

Det är för sent för att engagera parlamentet mot Mos Maiorum, menar Soraya Post. Men hon manar individer och frivilligorganisationer till att vara uppmärksamma under dagarna som kommer.

– Vi kommer att använda oss av inkomna rapporter och fråga vad som händer med personerna som stoppas samt hur informationen som tas fram under insatsen kommer att användas.

Informationen om insatsen har varit mycket knapphändig. Det finns till exempel ingen kontaktperson på det italienska ordförandeskapet, inget telefonnummer att ringa, bara en e-postadress som ingen svarar på.

Frivillighetsorganisationer råder papperslösa att hålla en låg profil och undvika resor under perioden 13-26 oktober.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV