Prenumerera

Logga in

Välkommet fredspris till stöd för barns rättigheter och utbildning

Nobels fredspris år 2014 tilldelas Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi för
deras kamp för barn och ungas rättigheter.
Internationella Kvinnoförbundet
för Fred och Frihet (IKFF) välkomnar den norska Nobelkommitténs beslut och konstaterar att prisets fokus i år ligger på just barns rättigheter och utbildning och inte på
nedrustning och fred som är fokus i Nobels testamente. Men kopplingen mellan vapenspridning, kvinnors säkerhet och
deltagande är tydlig och välkomnas av IKFF:

– Malala Yousafzai historia och det brott hon utsatts för på grund av sin
aktivism visar nödvändigheten i nedrustningsarbetet för att öka flickors och
kvinnors säkerhet. Hotet mot kvinnorättsaktivister, inte minst i Pakistan, är
mycket allvarligt och ett hinder för flickors och kvinnors deltagande.
Spridningen av vapen förstärker säkerhetshotet, säger Sofia Tuvestad,
politisk handläggare IKFF i ett uttalande.

– Kampen mot extremism och för flickors och kvinnors rättigheter är centrala i
kampen för demokrati och fred och är en del av det konfliktförebyggande
arbetet. Yousafzai har dessutom lyft USA:s drönarkrig i Pakistan som drabbar
civila och göder extremismen.

Enligt IKFF är Nobelkommitténs beslut också en viktig markering mot makthavarna att Yousafzai från Pakistan och Satyarthi från Indien tilldelas priset i en tid då spänningen
mellan de två kärnvapenländerna har ökat och konflikten i Kashmir eskalerar.

FN:s barnrättskommitté hyllar valet av fredspristagare i ett pressmeddelande, där ordförande Kirsten Sandberg gör följande uttalande:

”De två pristagarna har bidragit enormt i kampanjandet för barns rättigheter, för rätten till ubildning och att inte exploateras och tvingas in i slaveri. Det här visar också att barn har en röst och kan skapa innovativa lösningar på de utmaningar de möter.”

Barnrättskommittén påpekar också att tidpunkten för att erkänna Yousafzais och Satyarthis insatser är väl vald då FN:s konvention om barns rättigheter, som ratificerats av 194 stater – flest av alla FN-konventioner, fyller 25 år i år.

Lena Ag är generalsekreterare för Kvinna till Kvinna, som firar att ”en av världens modigaste #femdefenders Malala Yousafzai får Nobels fredspris för sin kamp för flickors rättigheter!” På sin blogg skriver Ag att Malala är ett föredöme för oss alla i att stå upp för mänskliga rättigheter, och att hon ihärdigt har ”kämpat mot extremism och förtryck. Trots hot och hat”.

Vidare skriver Lena Ag att kvinnor enas i sin kamp i gräsrotsrörelser:

”Att priset går till gräsrotsaktivisten Malala är ett stort erkännande av det viktiga arbete som kvinnorättsaktivister utför varje dag i världen. Malala mötte det yttersta våldet när hon blev skjuten av extremister. Kvinnor som står upp för sina rättigheter över hela världen drabbas av extremismens konsekvenser. Utnämningen är ett synliggörande av den häxjakt kvinnorrättsförvarare möter. Malala är en av världens alla #femdefenders som inte låter sig tystas. Utan flickor och kvinnors röster och lika rättigheter kan vi aldrig bygga hållbar fred.”

Liksom IKFF framhåller Lena Ag betydelsen av att Yousafzai, från Pakistan, delar priset med barnrättsförsvararen Kailash Satyarthi från Indien. Eftersom länderna länge har befunnit sig i konflikt sänder en viktig signal ur ett fredsperspektiv, menar Ag, som företräder en organisation vars viktigaste metoder är just att föra samman människor över gränserna och stötta kvinnorättsförsvarare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV