Startsida - Nyheter

Kraftsamling för sex på lika villkor

Feministiskt perspektiv ställde tre frågor till Malin Roux, Realstars grundare.


Det är fjärde året Realstars mobiliserar i samband med EU:s anti-traffickingdag. Hur tycker du att förståelsen för frågan utvecklats under de här åren?

– Vi har försökt ge vårt bidrag som anti-traffickingorganisation genom våra Fair Sex- kampanjer (sex på lika villkor) som visar på kopplingen till värderingar och attityder och att de i vissa fall leder till sexhandel och övergrepp. Jag tror att Fair Sex har blivit ett begrepp för många, inte minst genom vårt arbete i skolor och hur vi påverkar EU genom kampanjen For Fair Sex- Against Traffickning. Det är så vi arbetar för att minska efterfrågan och jag tror det ökar förståelsen för frågan och att vi har ett ansvar både att säga nej och agera.

– Jag hoppas att arbetet går framåt samtidigt skulle vi kunna göra så mycket mer, både inom polisen och ideella organisationer. Men det behövs mycket mer resurser. På sina håll i Sverige görs tyvärr väldigt lite just nu för att motverka sexhandeln som pågår.


Vilka vänder sig evenemanget till?

– Vi vänder oss till en bred målgrupp och det syns i programmet med både representanter från näringslivet, författare, ideell organisationer och initiativ som unga står bakom för att synliggöra frågan om trafficking, övergrepp och prostitution.


Vad är dina bästa råd till den som vill engagera sig i kampen för sex på lika villkor och mot sexslaveri och människohandel?

– Man kan öppna ögonen och visa civilkurage när man ser något som tyder på brott mot sexköpslagen, sexuella övergrepp och tecken på människohandel. Polisen behövr tips. Att bygga på med kunskap om traffickingfrågor, engagera sig i en ideell organisation kan alla göra. Vi har ett webbspel där spelaren möter två personer som utsatts för övergrepp, trafficking och en våldtäkt. Spelet heter Fair Sex :Nätverket ökat kunskap om prostitution, trafficking, övergrepp och mänskliga rättigheter. Spelet avslutas med en agentsida med tips på vad alla kan göra. Första punkten är att skriva under Realstars kampanj för Fair Sex – lagskärpning i Europa för att förhindra trafficking.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV