Startsida - Nyheter

”Reva på steroider – helt oacceptabelt!”

Under måndagen, den 13 oktober, inleddes den två veckor långa polisoperation som det italienska ordförande i EU tagit tagit initiativ till för att gripa papperslösa samt ”samla in relevant information i underrättelse- och undersökningssyften”. Sverige är ett av de deltagande länderna operationen som går under namnet ”Mos Maiorum” och i Stockholm anordnade Vänsterpartiet en protestaktion vid lunchtid. Aktionen inleddes i tunnelbanan vid Sergels torg och fortsatte sedan ute på torget.

För initiativtagarna Seluah Alsaati, ordförande i Vänsterpartiet Storstockholm och Christina Höj Larsen, partiets migrationspolitiske talesperson är det självklart att protestera.

– EU:s migrationspolitik består av två delar, dels att stänga gränserna så effektivt som möjligt, men också att jaga de människor som ändå har lyckats att ta sig in, och det protesterar vi i Vänsterpartiet naturligtvis emot.

Med aktionen, menar Christina Höj Larsen, vill Vänsterpartiet få folk att förstå hur EU:s migrationspolitik ser ut, att det inte finns några lagliga vägar för människor att ta sig in i Europa och söka asyl. Något hon påpekar är uppenbart orimligt i en tid där vi ser den största flyktingströmmen sedan andra världskriget – endast i år har 3000 människor drunknat i Medelhavet. Hon pekar även på att denna typ av politiska insatser skapar ett diskriminerande samhälle, där jakten på papperslösa sker utifrån en föreställning om hur dessa människor ser ut, och får medhåll av Seluah Alsaati:

– I morse på väg till jobbet så gick några poliser förbi mig och bara det att tanken slog mig, ”oj kommer jag bli stoppad eller inte”, har jag id med mig eller inte, är ju obehagligt i sig eftersom det är sådana tankar detta skapar hos oss. Är vi välkomna? Är vi inte välkomna? Får vi ta plats på samma villkor som alla andra? Bakom varje sådan här deportering och kontroll ligger en etnisk profilering som bygger på rasistiska grunder som vi så klart motsätter oss.


Christina Höj Larsen och Seluah Alsaati.


Christina Höj Larsen.


På Sergels torg höll Christina Höj Larsen ett tal där hon uttryckte att operation Mos Maiorum kan förstås som en grundsten i EU:s migrationspolitik, inte en liten polisteknisk detalj.

– Och vi står här i dag vänner för att försvara asylrätten. När det inte finns några lagliga vägar in i EU för människor som vill söka skydd undan krig, förföljelse, terror och tortyr, då tvingas man välja andra vägar. Och medan världen nu upplever den största flyktingkatastrofen sedan andra världskriget så bygger EU murarna allt högre! Varje möjlighet att nå säkerheten i Europa ska täppas till. Det allra bästa sättet att göra flyktingsmugglare onödiga är att skapa lagliga säkra vägar in i Europa.

Seluah Alsaati framförde i sitt tal en dikt hon skrivit angående den EU:politiska polisinsatsen ”Mos Maiorum”.


nu börjar de igen, hänsynslös

exakt, jakt på människor, papperslös

framtiden bläcksvart, EU:s himla häxjakt

jaga misstänkta, ingen som får plats

förflyttning, bakom tvång och deportering

finns etnisk profilering


Seluah Alsaati.


Anna Remmets.


På protesten befann sig Anna Remmets:

– Jag är här för att demonstrera mot den här så kallade ”Reva på steroider”, som är någon slags yttersta uttryck för en flyktingpolitik som dödar, anser jag. Och nu desto värre eftersom det är på EU-nivå. Jag tycker det känns väldigt viktigt att så många som möjligt kommer och visar att det här är helt oacceptabelt!

På plats på manifestationen fanns även Britta Tekby-Frisk:

– Jag är här därför att jag tycker att det är helt sjukt att man håller på med den här hetsjakten mot några av de mest utsatta människorna i samhället, som har flytt från krig och förtryck och allt möjligt. Så kommer de hit för att söka skydd och blir jagade på det här sättet när de egentligen borde få skydd här.

Sepidar Hosseini håller med:

– Hade det sett ut så här när mina föräldrar flydde så hade jag aldrig varit här. Mina föräldrar har varit papperslösa och jag har som bebis varit papperslös. De flydde från Iran. Jag tycker att det här är helt sjukt.


Sepidar Hosseini och Britta Tekby-Frisk.


Manifestationen i Stockholm varade i cirka 40 minuter och det var ett hundratal personer som kom för att delta i aktionen. Det var en relativt ung publik som samlades i Stockholm vilket skulle kunna förklaras av att protesten ägde rum på en vardag, mitt på dagen. I Göteborg sker en protest på lördag kl. 13:00 på Gustaf Adolfs torg.

Även i Malmö arrangerades en manifestation mot ”Mos Maiorum” av bland andra Aktion mot deportation och Asylstafetten – för en human flyktingpolitik. Nyinvalde riksdagsledamoten Daniel Sestrajcic (V) var en av talarna. Han berättar att närmare 500 personer hörsammade kallelsen att demonstrera mot Mos Maiorum, och att menar att det är tack vare aktivisterna som Malmö är en stad av av hjärta, solidaritet och mänsklighet.

– Låt oss göra allt i vår makt för att välkomna de som flyr i världen idag bland annat på grund av vår vapenexport och den orättvisa världsordningen vi upprätthåller. Låt oss göra allt i vår makt gör att riva fort Europas gränser och bekämpa Frontex (EU:s gemensamma byrå för gränskontroll, red anm).

I sitt tal uppmanade också Sestrajcic Malmöborna att försvåra och förhindra detta "REVA på stereoider" genom att vägra visa id-handlingar, gömma papperslösa, skänka pengar till asylrörelsen.

– Vi måste kräva politiska förändringar. S-MP-regeringen som var kritiska till Reva under den borgerliga regeringen har nu chansen att tala mot Reva och se till att Sverige inte deltar i detta rasistiska EU-påfund. Det kräver vi av migrationsministern Morgan Johansson – tala klarspråk, ta avstånd från Mos Maiorum.

Även Feministiskt initiativ mobiliserar till aktion. Under hashtagen #megareva uppmanar de alla att samla in observationer över polisens agerande i tunnelbanor, pendeltåg, busstationer, spårvagnar, centrum och mötesplatser under perioden 13-26 oktober.

Fota, filma och dela, skriver och tagga #megareva. Vill du inte dela publikt kommer du kunna eposta informationen till vårt EU-kontor, skriver de i ett pressmeddelande.”

– Vi kommer att följa upp hur operationen utförs i Sverige och i andra medlemsländer, samt ta reda på hur tidigare operationer har utförts. Informationen är helt avgörande för att utvärdera och förstå hur vi ska kunna göra för att förändra EU-politiken. EU kan minska människosmugglingen, inte genom att identifiera och förhöra papperslösa, utan genom att erbjuda säkra och lagliga vägar till Europa, meddelar Feministiskt initiativ genom Soraya Post.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV