Startsida - Nyheter

Daria Bogdanska prisas för civilkurage i restaurangvärlden

Årets Civilkuragepriset tilldelades servitrisen Daria Bogdanska i Malmö. Den 12 oktober tog hon emot priset som årligen utdelas av SAC, Syndikalisterna. Direkt efter ceremonin gick pristagaren till den pågående blockaden av restaurangen Indian Flavour, skriver Syndikalisterna.

Daria Bogdanska slog larm om hur papperslösa anställda utnyttjades och fick låga svarta löner, problem som fick stor medial uppmärksamhet. Hon organiserade sig samtidigt fackligt och fick ägaren att betala ut retroaktiv lön.

Motiveringen till 2014 års civilkuragepris lyder:

”Daria arbetade som servitris på Indian curry hut i Malmö när hon insåg att allt inte stod rätt till. Papperslösa och personal med studentvisum utnyttjades systematiskt och de svarta lönerna följde nationstillhörighet och hudfärg. Majoriteten av de anställda var helt beroende av ägaren vad gällde såväl uppehållstillstånd som arbete och bostad.

I den utsatta situationen skulle många människor tiga, men Daria organiserade sig fackligt och slog larm om vad som pågick. Hon såg till att fota alla scheman och spela in samtal med chefen för att ha som bevis. Sedan gick hon och en kollega med i facket och lyfte frågorna i personalgruppen.

Daria Bogdanska visade civilkurage. Hon lät sig inte skrämmas till tystnad i en bransch där många människor utnyttjas och hot och våld ofta tillhör vardagen.

En förutsättning för bättre villkor i restaurangbranschen är facklig organisering för alla arbetare, med och utan papper. Vi hoppas att Darias arbete ska inspirera fler!”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV