Startsida - Nyheter

”Mammavänliga” arbetsplatser en myt enligt ny rapport

Delegationen för jämställdhet i arbetslivet presenterade förra veckan Jämställt arbete? Organisatoriska ramar och villkor i arbetslivet (SOU 2014:30), den andra forskningsrapporten av sex som kommer ut under hösten.

I den framgår bland annat att könssegregeringen på arbetsmarknaden minskar.

– De skandinaviska länderna har inte längre Europas mest segregerade arbetsmarknader. I Sverige har andelen kvinnor ökat i mansdominerade yrken och minskat i kvinnodominerade yrken, säger JA-delegationens ordförande Anna Hedborg i ett pressmeddelande men konstaterar samtidigt att utvecklingen går långsamt och inte bara framåt.

Rapporten visar också att de bästa jobben finns på könsblandade arbetsplatser, medan andelen anställda med nedsatt hälsa är särskilt hög i starkt kvinnodominerade yrken.

– Myten om "mammavänliga jobb" avlivas i rapporten. Det finns en föreställning om att kvinnor söker sig till vissa yrken för att de är lätta att kombinera med ansvaret för barn och familj. Men det är inte i de traditionella kvinnoyrkena som flexibiliteten och möjligheten att styra över arbetstider och arbetsinnehåll är störst, snarare tvärt om, konstaterar Anna Hedborg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV