Startsida - Nyheter

Birgitta Wistrand-pris välkomnar män i kampen för jämställdhet

Måndagen den 13 oktober utdelades för första gången Birgitta Wistrands pris för jämställt ledar- & mentorskap. Priset delades ut under ett seminarium i riksdagens första kammare med anledning av Birgitta Wistrands 75-årsdag.

Priset, som instiftats på initiativ av Birgitta Wistrands familj och kollegor i samband med hennes 75-årsdag, kommer i framtiden förvaltas och delas ut årligen av Fredrika Bremer-förbundet (FBF). Till skillnad från övriga stipendier i FBF:s stiftelseportfölj, kan tilldelas både kvinnor och män. Vid denna första prisutdelning poängterades detta genom att priset tilldelades en man och en kvinna: Lars Jalmert och Birgitta Ed.

Priset till Birgitta Ed, Sagt:Gjort, Six Year Plan, med mera, motiverades med att hon ”...agerat nytt och tvärtom. Hon har därmed visat att kvinnliga ledare tillsammans med män framgångsrikt kan skapa och leda företag i världen.”

– Birgitta Wistrand är en stor förebild för många i olika generationer. Att få hennes pris är en stor ära och inspirerar till fortsatt jobb för ett jämställt arbetsliv, sade Birgitta Ed.

I Lars Jalmerts fall lyftes hans forskargärning:

”Lars Jalmert visade redan i mitten av 1970-talet på mäns avgörande betydelse som pappor, en insikt som ledde till starten av den svenska mansforskningen. Sedan dess har han ständigt argumenterat för att ”i princip-mannen” bör dela ansvaret i familj och samhälle. Något som påverkat lagstiftarna.”

– Det är med stor glädje och stolthet jag tagit emot det första priset för arbete för jämställdhet. Trots motstånd mot det arbetet, både tidigare och nu, så inspirerar priset till fortsatt kamp för jämställdhet – för mig och många andra!, sade Lars Jalmert.

– Genom priset visar vi för första gången symboliskt att både kvinnor och män behövs i jämställdhetsarbetet. Syftet är både att belöna och att sätta igång mer aktiviteter kring ett jämställt ledar- och mentorskap, genom att det i priset ingår ett uppdrag till pristagarna att ta på sig att driva ett projekt på temat som ska redovisas vid nästa prisutdelning! Jag är så glad och stolt över priset och det fantastiska seminariet som arrangerats till min högtidsdag! Ett härligt sätt att driva arbetet för jämställdhet framåt, sade Birgitta Wistrand i samband med prisutdelningen.

Själva priset är, förutom äran och uppdraget att utföra ett projekt, ett halssmycke i metall som föreställer ett kombinerat kvinno- och mansmärke. Smycket ska symbolisera kraft utan knuten näve och har formgivits av Sofia Björkman/Platina.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV