Startsida - Nyheter

Kulturrådet fördelar 17,8 miljoner kronor i utvecklingsbidrag

Den 15 oktober delade Kulturrådet ut närmare 17,8 miljoner kronor i utvecklingsbidrag till 41 aktörer runtom i landet. Exempel på projekt som får ekonomiskt stöd är Malmö Kulturförvaltning med Perpetual Romani och Författarcentrum Väst som driver Romska berättelser.

– Det finns en stor bredd i ansökningarna och nästan alla län har sökt, tyvärr är anslaget begränsat och endast cirka hälften av projekten kan beviljas bidrag, säger Kulturrådets generaldirektör Staffan Forssell i ett pressmeddelande.

Kulturrådet beviljar Landstinget i Västmanland och Länsbiblioteket i Dalarna medel för att arbeta med metodutveckling kring läsfrämjande. Utvecklingsarbetet är konstnärligt och prövar nya metoder för att tillgängliggöra kultur. Region Hallands omfattande residensprojekt och Regionförbundet Södra Smålands utvecklingsprojekt inom området scenkonst med inriktning på dans är två exempel på sådana metoder. Barn och ungdomar utgör målgruppen i flera projekt, till exempel Ung scen norr i Norrbotten och Barnens bästa biennal i Skåne.

– Vi kan se att utvecklingsbidragen har en stor betydelse för att utveckla verksamheter, stärka konstnärlig kvalitet och vitalisera kulturområdet. Vår erfarenhet visar att det är viktigt att staten har möjlighet att stimulera särskilda utvecklingsinsatser inom ramen för kultursamverkansmodellen, ett behov som snarare verkar öka än avta, säger Kulturrådets generaldirektör Staffan Forssell i sitt pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV