Startsida - Nyheter

Stockholms stads nya majoritet stöds av människorättsråd

Att inrätta ett råd för mänskliga rättigheter var ett krav som Feministiskt initiativ drev i förhandlingarna med övriga partier i Stockholms stads rödgrönrosa majoritet. Nu är förhandlingarna klara, borgarråden presenterade och det står klart att Sissela Nordling Blanco blir ordförande för det nyinrättade rådet:

– Det känns stort. Det känns väldigt kul att få vara med och styra i den här rödgrönrosa majoriteten.

– Vi är väldigt nöjda med att vi har fått igenom att vi ska få inrätta det här rådet. Vi kommer att se till att få in de mänskliga rättigheterna i hela stadens verksamheter och stärka det arbetet.

– Det viktigaste framöver kommer att vara att utforma det här nya rådet, där vi har en vision att det även ska inkludera ideella organisationer. Att vi knyter sakkunniga till oss från det civila samhället så att de också får vara med och tycka till och agera rådgivande inom politiken. Vi vet att det finns väldigt mycket kunskap där som behöver tas till vara. Vi i Fi har jobbat mycket på det sättet.


Hur har det rosa inslaget märkts i förhandlingarna?

– Det har märkts genom att vi har fått in ett feministiskt och anti-diskrimineringsperspektiv i alla politiska områden. Att vi ser till att det genomsyrar hela politiken och att det finns ett strategiskt tänkande kring hur man ska driva de här frågorna framåt så att det inte faller mellan stolarna.

– Nu kommer vi att gå vidare med budgetförhandlingarna och där blir det att se till att de här skrivningarna som vi har fått igenom i plattformen omsätts i resurser. Det blir nästa sak att förhandla om. Vi har redan tagit ställning för att öka resurser till kvinnojourerna till exempel, nu handlar det om hur mycket.

Clara Lindblom från Vänsterpartiet blir nytt äldre- och personalborgarråd, något hon är väldigt glad över. Förutom akademiska studier i arbetsmarknads- och organisationssociologi, har Lindholm också suttit fem år i exploateringsnämnden i stadshuset och jobbat mycket med bostadsfrågor. Främst sätter hon sin erfarenhet av arbetet som vårdare inom stadens LSS-verksamhet under sex år, och konstaterar att jämställdhetsfrågorna är centrala både på personalområdet och i äldreomsorgen.

– Det handlar om rätt till heltid, minimerade delade turer, se till att jobba med arbetsmiljöfrågorna, få igenom hela stadens låglönesatsning till exempel som vi har kommit överens om. Vi har ju också kommit överens om att se över riktmärket för heltid vilket i klartext innebär att vi vill sänka arbetstiden för personer som arbetar i de allra tyngsta yrkena. Och det ska bli förbannat kul!


Är det sex timmars arbetsdag?

– Det kan jag inte lova, vi sitter fortfarande i budgetförhandling men vi är ju överens om att riktmärket ska sänkas, och det innebär ju att man ser över vad som är en heltid hur många timmar är en heltid. Men det är uppe till förhandling.


Och hur bestämmer ni vad som ingår i de tyngsta yrkeskategorierna?

– Det är också en förhandlingsfråga, det är ingen hemlighet att vi har drivit den här frågan väldigt länge. Vänsterpartiet ville ju redan i den förra budgeten sätta av 150 miljoner för att kunna höja kvinnolönerna i den här staden, alla kvinnor ska kunna leva på sin lön i den här staden, det är grundläggande om man vill driva en feministisk politik.

Vänsterpartiets Ann-Margarethe Livh blir nytt bostads- och demokratiborgarråd och lovar i en artikel i Hem och hyra bland annat att se över kraven för ett hyreskontrakt och öka hyresgästers inflytande exempelvis i samband med renoveringar.

Olle Bjurell (S) tilldelas posten som Skolborgarråd, Arbetsmarknads och idrottsborgarråd blir Emilia Bjurgren (S) och Roger Mogert (S) blir stadsbyggnads och kulturborgarråd.

Miljöpartiets Katarina Luhr blir miljöborgarråd, Åsa Lindhagen socialborgarråd och Daniel Helldén trafikborgarråd.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV