Startsida - Nyheter

Bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen slopas

Den första juli 2015 stoppas de kritiserade utförsäkringarna från sjukförsäkringarna då den borte tidsgränsen upphävs. Alliansregeringen införde 2008 tidsgränser i sjukförsäkringen, vilket innebar att bara de som saknade verklighetsuppfattning eller de som var i behov av tung sjukhusvård fick vara kvar. De resterande förlorade sin ersättning och regeringen räknar med att 75 000 människor hade blivit utförsäkrade fram till slutet av 2013.

Den nya socialförsäkringsministern Annika Strandhäll (S) är kritisk till den tidigare regeringens reformer och vill nu alltså slopa den bortre tidsgränsen.

– Jag tror inte att det gynnar vare sig Sverige, enskilda individer eller förtroendet för sjukförsäkringen att en lång sjukskrivning för väldigt många också är lika med fattigdom och utförsäkring, säger Annika Strandhäll till SVT.

Som väntat riktar oppostionen kritik mot den nya regeringens planer. Den borgerliga riksdagsledamoten Solveig Zander (C) befarar att reformen kommer att innebära att fler blir sjukskrivna under en allt längre tid och att de därmed stängs ute ifrån arbetsmarknaden. Förslaget har däremot välkomnats av LO-TCO Rättskydd som menar att den bortre tidsgränsen framför allt inneburit en försämring för de fackliga medlemmar som varit sjukskrivna på grund av psykiska diagnoser. Även den ideella organisationen Välfärdsmanifestation välkomnar förslaget, men menar samtidigt att det är långt kvar till att nå målet om en pålitlig välfärd för alla. Solrosuppropet som är en ”paraplyrörelse” för samtliga röster i landet som verkar mot utförsäkringarna av de sjukskrivna applåderar även de regeringens besked.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV