Startsida - Nyheter

Budgetbesvikelse för idrottsrörelsen

Besvikelsen blev stor inom idrottsrörelsen när budgetpropositionen presenterades under torsdagen. I juli i år lovade Socialdemokraternas talesperson i idrottsfrågor, Peter Johansson, 272 miljoner i ökat stöd till idrottsrörelsen, pengar som uteblir. Många idrottsföreträdare har reagerat med bestörtning, bland annat menar Riksidrottsförbundet att man förlorar pengar årligen eftersom det statliga stödet har stått stilla sedan 2010.

– Svensk idrott har tappat nästan 200 miljoner kronor i statligt stöd jämfört med 2008. Redan i sin skuggbudget förra året lovade socialdemokraterna en höjning med 272 miljoner, ett löfte de har upprepat sedan dess. Därför blir vi naturligtvis oerhört besvikna när vi får det här beskedet i budgetpropositionen, speciellt som det inte heller finns någon höjning i budgetprognoserna för de kommande åren, säger Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber i ett pressmeddelande.

Enligt Riksidrottsförbundet kommer detta att innebära att man tvingas skära i barn- och ungdomsverksamheten, något man i det längsta försökt att undvika. Riksidrottsförbundet menar också att den uteblivna ökningen av stödet till idrotten går stick i stäv med det som sägs i budgetpropositionen om regeringens önskan om att förbättra arbetet kring bland annat jämställdhet och hbtq-frågor.

– När vi nu tvingas sänka stödet till föreningarna kan det i stället bli tvärtom. Det drabbar i så fall främst barn och ungdomar i familjer med knappa ekonomiska resurser. Och det är väldigt motsägelsefullt att å ena sidan kräva ett omfattande utvecklingsarbete och samtidigt urholka våra möjligheter att bedriva det, säger Karin Mattsson Weijber.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV