Startsida - Nyheter

Efterlängtat besked om stärkt finansiering av kvinnojourer

Redan på onsdagen avslöjade Aftonbladet att regeringens budgetförslag innehåller en satsning på 100 miljoner kronor i resursförstärkning till landets kvinnojourer.

Än så länge är det oklart hur pengarna ska fördelas. Vänsterpartiet har varit pådrivande i frågan och enligt Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson, är det troligen länsstyrelserna som kommer att hantera pengarna när reformen träder i kraft den 1 januari 2015. Enligt Andersson handlar det inte om projektmedel, eftersom satsningen är ett svar på att kvinnojourerna haft svårt att få en långsiktig finansiering.

Kvinno- och tjejjourernas paraplyorganisationer Roks och SKR har både välkomnat beskedet med förbehållet att de ser fram emot mer detaljerade uppgifter, bland annat om vilka jourer som kommer att omfattas. Roks har vid ett möte med företrädare för Vänsterpartiet fått beskedet att både kvinno- och tjejjourer ska få del av de 100 miljoner kronorna, och SKR har räknat ut att det skulle betyda i genomsnitt 450 000 kronor per jour.

Terrafem är en av de kvinnojourer som drabbats hårt av bristerna i finansieringen av kvinnojourer, och tagit emot beskedet med stor glädje. Nu framhåller Terrafem vikten av att direktiven till länsstyrelserna utformas på ett bra sätt.

– Vi hoppas att den nya regeringen vill försäkra sig om att medel fördelas till kvinnojourernas verksamhet och att inte regeringens goda intentioner försvinner i bristfälliga riktlinjer eller direktiv till de myndigheterna som kommer att fördela pengar. Och vi hoppas att Terrafem får finansiering till vårt skyddade boende. Regeringen tänker rätt! Det gäller nu att skriva rätt hela vägen, menar Bernardita Nuñez, verksamhetsledare på Terrafem.

Även RFSU uttrycker glädje över att pengar satsas på kvinnojourerna, och därigenom även det sexuella våldet, samtidigt som de i sin budgetkommentar efterlyser en mer konkret politik för det förebyggande arbetet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV