Startsida - Nyheter

Soraya Post och Thomas Hammarberg tilldelas Stieg Larsson-priset

I år delas Stieg Larsson-priset ut till Soraya Post och Thomas Hammarberg för deras starka engagemang för romernas mänskliga rättigheter. Författaren Stieg Larsson, som har skrivit Milleniumtrilogin, drev en ihärdig kamp mot rasism och kvinnoförtryck samt för yttrandefrihet. Kampen utgick från den enkla idén om att varje människa har rätt att vara sig själv.

För att hedra Stieg Larsson delar Norstedt, tillsammans med Larssons far och bror, därför ut ett pris om 200 000 kr till personer eller organisationer som verkar i antirasistisk och feministisk anda. Juryns motivering lyder som följer:

”Romerna har under lång tid varit utsatta i Europa. Thomas Hammarberg och Soraya Post har med envishet, osjälviskhet och ett smittande engagemang arbetat för att stärka romernas mänskliga rättigheter. De verkar helt i Stieg Larssons anda.” 

”Soraya Post har under en lång tid agerat för att motverka diskriminering av Sveriges och Europas romer, inte minst de romska kvinnorna. Hon är en stark förkämpe för mänskliga rättigheter och jämställdhet. ”

”Thomas Hammarberg drev tidigt frågan om romers rättigheter, i en tid när många andra var tysta. Han har i större delen av sitt yrkesliv verkat för att stärka mänskliga rättigheter runt om i världen.”

En gång per år utser en oberoende jury pristagaren/pristagarna. I årets jury ingår tidskriften Expos chefredaktör Daniel Poohl (juryordförande), advokat Claes Borgström, Sveriges Radio-journalisten Cecilia Bodström, författaren Per Olov Enquist och Anneli Rogerman.

– Diskrimineringen av romer är en stor skamfläck i Europas samtid och historia. Thomas Hammarberg och Soraya Post får Stieg Larsson-priset för att de är två av Sveriges starkaste förkämpar för romernas rättigheter, säger Daniel Poohl, chefredaktör för tidskriften Expo och juryns ordförande.

Soraya Post är av romskt ursprung. Hennes mor Ingrid tvångssteriliserades av sjukvården i Göteborg 1958. År 2003 var Soraya Post en av initiativtagarna till International Roma Women’s Network (IRWN), vilket är ett nätverk av kvinnoorganisationer från 18 europeiska länder, som driver frågor om romska kvinnors mänskliga rättigheter. 25 maj 2014 blev Soraya Post också känd som EU-parlamentariker för Feministiskt initiativ, där en av hennes hjärtefrågor är att stärka romernas situation i EU.

Thomas Hammarberg var 2006 och 2012 Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter. Under hans ledning tog Europarådet initiativ till att framlägga en rapport där skarp kritik riktades mot de europeiska ländernas behandling av romer. Bland annat riktades kritik mot Sverige. Därutöver har Thomas Hammarberg föreslagit att det ska tillsättas en kommission som ska ha till uppgift att föreslå åtgärder för att bekämpa diskrimineringen av romer.

I år kommer Stieg Larsson-priset att delas ut i samarbete med Teskedsorden på Teskedsdagen den 10 november klockan 17.00 i Ericssonhallen på Skeppsholmen i Stockholm.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV