Startsida - Nyheter

Afrah Nasser får Dawit Isaak-priset

I går firades den sedan 2001 fängslade journalisten Dawit Isaaks 50-årsdag. I samband med ett arrangemang om Dawit Isaak av Reportrar utan gränser, Publicistklubben och Amnesty på måndagen delades också det pris som instiftats i hans namn ut till Afrah Nasser. Hon är en bloggare och journalist från Jemen som har fått politisk asyl i Sverige och som härifrån fortsätter sitt arbete för demokrati och frihet i Jemen. Hennes blogg har hyllats av medier som CNN, BBC och al-Monitor och i Sverige har hon också varit med och startat den oberoende organisationen Yemeni Salon, och hon har också medverkat i Feministiskt Perspektiv.

En av hennes senaste artiklar på bloggen handlar om korruptionen inom Jemens el- och energidepartement och om hur en person som arbetat mot den utsatts för en syraattack. Adnan Al-Madani fick i september syra slängt i ansiktet, något folk i hans närhet tror har att göra med hans arbete mot korruption.

Afrah Nasser började skriva för tidningen Yemen Times 2004 och jobbade under åren 2009-2011 på Yemen Observer, och i samband med den arabiska våren skrev hon allt mer intensivt på sociala medier och bloggade med fokus på mänskliga rättigheter och kvinnors situation. Hon utsattes för dödshot på grund av sin regimkritiska journalistik och blev därför tvungen att lämna landet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV