Startsida - Nyheter

Nya uppgifter om Reyhaneh Jabbari

Reyhaneh Jabbaris mor skrev efter begravningen ironiskt på sin Facebooksida till iranska unga kvinnor: ”Om någon ska våldta er, gör inte motstånd, annars hängs ni som min dotter!”

Regimen i Iran försöker att handskas med skandalen, fortsatta fördömanden och internationell uppmärksamhet kring avrättningen av Reyhaneh Jabbari. Detta genom uttalanden från utrikesministeriets språkrör som avvisar all kritik och istället anklagar ”utländska fiender” för konspirationer mot iranska regimen. Inrikes satsas på att skapa sympati för den döde mannen Morteza Sarbandis anhöriga, som allt mer visar sig ha nära anknytningar till underrättelsedepartement. Nyligen publicerades ett känslomässigt hyllande brev som påstås vara från den döde mannens fru, där han närmast beskrivs som ett helgon eller en martyr.


Rättsadvokatens uttalande

Shadi Sadr, människorättsadvokat som flydde Iran för sju år sedan, var Jabbaris första försvarsadvokat när hon greps 2007. Sadr är en av de få som har träffat Jabbari vid flera tillfällen, hört hennes berättelse och läst den officiella utredningen innan hon dömdes till döden. Sadr skriver nu att hon själv greps dagen innan Jabbari skulle få sin sista domstolsutredning. Efter det bröts kontakten med Jabbari, uppger Sadr. Nu vittnar Shadi Sadr i en skrivelse på sin egen Facebooksida om att Reyhaneh Jabbari under en lång tid förhördes av säkerhetspoliser utan advokat eller officiellt tillstånd från domaren. Detta medan hon satt i isoleringscell i flera månader. Men alla protokoll från säkerhetstjänstens förhör var borttagna från hennes utredningsprotokoll, bekräftar Sadr.

Brottsutredning kring relaterade föremål som var försvunna från brottsplatsen samt uppgifter om den tredje närvarande personen på brottsplatsen, någon som Jabbari kallade för "Sheikhi", var ytterst bristfälliga enligt Shadi Sadr. I en intervju med persiska BBC tillägger hon att kopior av sms-meddelanden från den mördade mannen till Jabbari var borttagna från den utredning som Sadr fick läsa.


Morteza Jabbaris presskonferens

Under en presskonferens i Berlin på onsdagen sade Reyhaneh Jabbaris farbror Morteza Jabbari, som är bosatt i Tyskland, att innan avrättningen försökte polisen under en videoinspelning att få Reyhaneh Jabbari att dementera våldtäktsförsöket och självförsvaret. Men enligt farbrodern har hon vägrat detta och sagt att hon inte kan ljuga, inte ens för att rädda sitt eget liv, något som åklagarmyndigheten tycks ha lovat henne. Farbror Jabbari kallade avrättningen av sin brorsdotter ett politiskt mord.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV