Startsida - Nyheter

Sextrakasserande vita män redigerades bort i video

Under veckan uppmärksammades en video som filmats i syfte att problematisera sexuella trakasserier mot kvinnor i offentliga miljöer. Filmen som visar en vit skådespelare, Shoshana B. Roberts, gå genom Manhattan under sammanlagt tio timmar visar hur utsatt hon blir av ett stort antal män. Men samtidigt som filmen ville visa hur utbredd sexism är blev den också ett exempel på rasism. Det framkom nämligen snabbt att Hollaback och Rob Bliss Creative som står bakom videon redigerat bort flera vita män som stått för sexuella trakasserier, kvar blev ett fåtal vita män men framför allt svarta män, kunde tidningen Slate berätta.

Enligt Roy Bliss ska det ha skett för att det funnits störande ljud i bakgrunden och medger att ”det är inte en perfekt återgivning av allt som hände”. Slates skribent Hanna Rosin undrar dock varför de helt enkelt inte valde att fortsätta filma för att ge en rättvisare bild av problemet. Rosin tipsar sedan om en annan video som också tar upp sexuella trakasserier i den offentliga miljön men som inte har det rasistiska problem som Hollabackvideon har. Det är Jessica's Feminized Atmosphere, som Jessica Williams från the Daily Show gjorde om sin väg till jobbet, där hon också visar klipp från Fox News som förlöjligar problemet, samt samtalar med en grupp kvinnor om deras erfarenheter av sexuella trakasserier.

Samtidigt har videon med Roberts visat på många problem som möter kvinnor i offentligheten. Efter videon släpptes har hon utsatts för hat och hot om våldtäkt bara timmar efter att videon postades. Och problemet är, som Rosin påpekar, avsevärt bredare än det videon själv lyckas visa. För när programledaren Bob Beckel, (vit medelålders man) i Fox News show The Five skulle kommentera videon gjorde han det med ett eget bidrag till trakasserierna av Roberts, och en annan av programledarna, Eric Bolling, (vit medelålders man) hävdade att allt som sagts till henne i videon varit vänligt menat:

– Ok, jag kommer inte att rättfärdiga det men jag vill säga att det inte skedde något respektlöst. Det var många som sade 'Gud välsigne dig', 'du ser fantastisk ut', det är komplimanger. Hon kanske inte ville ha det, men jag har svårt att se att det hon kallar trakasserier skulle ha skett.

– Tack för ni helt missar poängen, sammanfattade Huffington Posts kommentator Fox News inlägg i debatten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV