Startsida - Nyheter

Ghavami kvar i Evin-fängelset

Efter ett besök hos domstolschefen tre veckor efter rättegången berättade advokaten Alizadeh Tabatabai att han fick se domen, men vägrades ett skriftligt besked.

- Domstolschefen visade domen för mig och enligt den straffas min klient Ghoncheh Ghavami med ett års fängelse, sade han till den iranska nyhetsbyrån Ilna.

Han tillade att straffet ska reduceras enligt lagstiftningen i Iran eftersom Ghavami, som inte fått träffa sin advokat sedan rättegången, är tidigare ostraffad.

På söndagen, den 2 november, meddelade Alizadeh Tabatabai genom den iranska nyhetsbyrån Isna att Ghavamis fall har skickats tillbaka till åklagarmyndigheten. Detta bedömer försvarsadvokaten som en ovanlig åtgärde och något som strider mot reglerna, eftersom ingen ytterligare talan har väckts.

Den 1 november uppmärksammades Ghonche Ghavamis fall under den internationella volleybollfederationen FIVB:s världskongress. Ary S Graça, ordförande i FIVB, krävde att Ghavami omedelbart friges och fick stöd av de 210 närvarande representanterna från hela världen med applåder i två minuter. Graça framhöll också att kvinnor i hela världen ska få se och delta i volleyboll på lika villkor. FIVB har redan tidigare skrivit ett skarpt protestbrev till Irans president Hassan Rouhani om Ghoncheh Ghavamis situation, och krävt att hon ska friges.

Det var under ett besök i Teheran i somras som Ghoncheh Ghavami greps utanför Azadi-stadion tillsammans med andra unga kvinnor. Gruppen, som kallar sig ”Vita-sjalar”, manifesterade för kvinnors rätt att komma in och se en volleybollmatch mellan Iran och Italien. Ghoncheh Ghavami är 25 år och studerande vid SOAS-universitetet i London.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV